Posts Tagged ‘Tomas Ernhagen’

 • Den farliga nostalgin

  Tomas Ernhagen Allt var frid och fröjd innan Bildt & Co klev in i Rosenbad 1991 och avsubventionerade bostadsmarknaden. Det hävdar en växande skara bostadspolitiska nostalgiker. Laddade med stapeldiagram och rapporter om Wienmodeller och gud vet vad, kräver de att staten åter ska ta det finansiella ansvaret för bostadsbyggandet. ”Marknaden” har fått sin chans och misslyckats, skriver Tomas Ernhagen.

 • Ernhagen: “Vi har passerat toppen”

  Tomas Ernhagen 77 procent av landets fastighetsägare räknar med fortsatt god lönsamhet, trots sämre utsikter i ekonomin. Det visar en barometer som Fastighetsägarna Sverige genomfört.

 • När apparna förändrar staden

  Tomas Ernhagen Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Hur mycket har fogarna knakat?

  Tomas Ernhagen Ett år har gått efter att det började knaka i fogarna på bostadsrättsmarknaden som länge verkat vara på evigt uppåtgående. Under Business Arena Stockholms första dag diskuterades marknadens status nu.

 • En valvinnarfråga? 

  Tomas Ernhagen Bostadsfrågan är märklig. Den finns på allas läppar. Den är alltid närvarande, vid frukostbordet, på bussen och på festen. Den kan bryta barriärer mellan främlingar. Ändå lyser den oftast med sin frånvaro i valrörelser. Varför?

 • Experterna eniga: Räntan blir oförändrad

  Tomas Ernhagen Riksbanken offentliggör på onsdagen sitt första räntebesked för året. Vi är snart inne på det fjärde året med negativ reporänta och får avvakta ytterligare några månader innan Stefan Ingves och hans mannar börjar röra räntan.

 • En perfekt storm på bostadsmarknaden?

  Tomas Ernhagen Det stormar rejält på bostadsmarknaden, åtminstone i media. Krigsrubriker skriker om stora prisfall och kommande konkurser bland bostadsutvecklare. Den här gången finns det dock viss substans bakom rubrikerna.

 • Levererar dyster bostadsprognos

  Tomas Ernhagen Tillskottet från en växande världsekonomi väger inte upp de negativa effekter som uppstår i spåren av minskade bostadsinvesteringar och svagare privatkonsumtion de kommande åren, spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturprognos. 

 • Branschen reagerar på Ingves förlängning

  Tomas Ernhagen På fredagen meddelade Riksbanken att Stefan Ingves sitter kvar som riksbankschef i ytterligare fem år. Fastighetsnytt frågar branschen vad man tycker om beslutet.

 • Rea varje månad

  Tomas Ernhagen Jag läste häromveckan att det kommunala bostadsbolaget i Västerås, Bostads AB Mimer, ska sälja fyra hyresfastigheter i Bäckby och Skallberget. Det är knappast en kioskvältare som kommer att orsaka stridsrubriker i dagstidningarna. Ändå dundrar företrädare för Hyresgästföreningen (HGF) på som om det franska presidentvalet och krisen på koreahalvön vore småttiga lokala angelägenheter i jämförelse.

 • Ett havererat system

  Tomas Ernhagen Trumpen har vunnit valet i USA och världen bävar. Då väljer jag att skriva en krönika om det havererade svenska hyresförhandlingssystemet. Är det något fel på snubben, kanske någon undrar. Rimligt. Jag kan bara försvara mig med att det finns en större fråga gömd bakom mitt nördiga intresse.

 • Ingves – envis som synden

  Tomas Ernhagen När ECB meddelat att euron skulle räddas med alla medel, insåg Ingves att slaget var förlorat. Kronan skulle bli för stark och deflationen skulle bli ett faktum. Än en gång visade Ingves att han är envis som synden. Nu skulle allt göras för att få upp inflationen och snart fick vi lära oss att minusräntor också är räntor. Det fick effekt. En svag krona har motat bort deflationshotet. Men misstroendet lever kvar. Det ser vi inte minst i förhandlingarna om löner och bostadshyror.

 • Majoritet vill se friare hyressättning

  Tomas Ernhagen Enligt en enkät som Fastighetsägarna har genomfört anser 78 procent av fastighetsföretagen att införandet av en friare hyressättning är den enskilt viktigaste åtgärden för ett ökat byggande.

 • “Oro hos fastighetsägare utanför städerna”

  Tomas Ernhagen 2015 var ett starkt år för fastighetsbranschen, mycket tack vare låga räntor, begränsat utbud och brist på bra investeringsalternativ – en trend som förväntas fortsätta under året. Dock har oron för utvecklingen i mer sekundära lägen utanför storstäderna ökat.

 • Krönika: “Bolåneräntan fem procent om tio år”

  Tomas Ernhagen Vad tror du att den långa bolåneräntan ligger om tio år? Frågan kastades över middagsbordet för någon vecka sedan. Samtalet handlade om riskerna på bostadsmarknaden och någon undrade om man inte skulle vänta med att köpa bostad. Snart stiger ju räntorna och då lär ju priserna falla, löd resonemanget. Jag var inte övertygad.

 • ”Jag tror inte att bostadsfrågan är det första man ska rycka i”

  Tomas Ernhagen Valet gav ganska få vinnare men vad betyder det för branschen och bostadsbyggandet?

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived