Posts Tagged ‘Riksbanken’

 • Lägre inflation i februari

  Riksbanken Inflationstakten var lägre än väntat i februari, och klart under Riksbankens egen prognos. Det visar SCB:s nya siffror. 

 • Riksbanken lämnar räntan oförändrad

  Riksbanken Riksbanken låter räntan ligga kvar på -0,25 procent då inflationsutsikterna inte förändrats nämnvärt sedan i december. Även bedömningen att den första höjningen kommer under det andra halvåret 2019 ligger fast.

 • Marknadsräntor stiger efter Riksbanksbesked

  Riksbanken De korta marknadsräntorna har stigit sedan Riksbanken meddelade sitt beslut att höja reporäntan till -0,25 procent. Tremånaders Stibor-räntan ligger nu på de högsta nivåerna på nästan fyra år.

 • Räntebesked stärker kronan

  Riksbanken Kronan stärks rejält både mot euron och dollarn på torsdagen efter att Riksbanken höjt räntan för första gången på över sju år.

 • Riksbanken höjer räntan till -0,25 procent

  Riksbanken Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter till -0,25 procent på torsdagen, vilket är den första höjningen på över sju år.

 • Blir det någon räntehöjning i år?

  Riksbanken Möjligtvis höjer man räntan nu för att kunna säga att ”vi gjort det vi sa” men det känns inte som att det går. Om det innebär att Riksbanken missat tåget vet jag inte, enligt mig var tåget aldrig ens inne på stationen.

 • Läget högst oklart inför Riksbanksbesked

  Riksbanken Det råder ovanligt stor osäkerhet inför Riksbankens räntebesked på torsdag. Banken har varit tydliga med att en höjning är nära, men efter flera negativa signaler spår bedömare att man skjuter på höjningen.

 • Pengar

  Inflationen minskade i november

  Riksbanken Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • SBAB: Fortsatt låga boräntor framöver

  Riksbanken SBAB spår att boräntorna kommer att ligga kvar på historiskt låga nivåer även efter att Riksbanken höjt reporäntan. Till 2022 spår man en ökning av 3-månadersräntan med drygt 1 procentenhet. 

 • Riksbanken håller räntan oförändrad

  Riksbanken Riksbanken lämnar räntan oförändrad på onsdagen och upprepar budskapet att den första räntehöjningen på sju år kommer i december eller februari.

 • Riksbanken väntas höja räntan i december

  Riksbanken Onsdagens räntebesked från Riksbanken blir antagligen en ganska odramatisk historia men många bedömare tror att centralbanken kommer signalera tydligare att det blir en höjning i december.

 • Ohlsson: Risker med att rensa bort elpriser

  Riksbanken Det finns risker med att räkna bort lättrörliga faktorer såsom energipriser när man gör en inflationsbedömning. Det säger riksbanksledamoten Henry Ohlsson på Business Arena Stockholm på onsdagen.

 • Ändrat tonläge i Riksbanken

  Riksbanken Det finns tecken som tyder på att duvorna i Riksbanksdirektionen närmat sig räntehöjarlägret. Den analysen gör Danske Bank efter att ha läst protokollet från Riksbankens senaste räntemöte, som offentliggjordes på måndagen.

 • Svag underliggande inflation i augusti

  Riksbanken Inflationstakten ligger fortsatt över Riksbankens tvåprocentsmål i augusti men landade under såväl Riksbankens som analytikernas förväntningar. Det visar nya siffror från SCB.

 • Pousette: Smart att vänta med höjning

  Riksbanken Räntan kommer att höjas med 0,25 procentenheter i december eller i februari. Genom att utesluta en räntehöjning i oktober undviker Riksbanken att öka osäkerheten i en politisk situation efter valet.

 • Kommentar: Vi lär få vänta ett tag till på högre ränta

  Riksbanken Riksbanken har med dårens envishet vidhållit att en för många efterlängtad höjning av reporäntan skulle ske innan innevarande års utgång. Nu när det inte finns så många månader kvar av året så har bankens direktion börjat indikera att vi kanske får vänta åtminstone till februari 2019.

 • Riksbanken rör inte räntan

  Riksbanken Riksbankens direktion väljer att inte röra reporäntan som alltså förblir -0,5 procent ett tag till. Av ett pressmeddelande från Riksbanken framgår att konjunkturen är stark och inflationen ligger vid målet på 2 procent men öppnar för att skjuta upp räntehöjning till februari 2019.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived