Posts Tagged ‘Malmberget’

 • Kritik mot LKAB och regering

  Malmberget Riksrevisionen har granskat regeringens och LKAB:s planering av den gruvbrytning som orsakar samhällsomvandlingen av Kiruna och Malmberget och ger kritik för bristande planering.

 • Utmaningar när Malmberget avvecklas

  Malmberget När stadsflytten i Kiruna skapar rubriker och lockar intresse internationellt så rycker man lite på axlarna i Gällivare, här har man rivit och flyttat sedan 1960-talet.

 • LKAB betalar 2,1 miljarder

  Malmberget Gällivare kommun och LKAB har enats om ett förslag till ersättning för de kommunala verksamhetslokaler som måste avvecklas i Malmberget på grund av gruvbrytningen.

 • Största husflytten hittills i Malmfälten

  Malmberget Nu har det första kulturhuset flyttats från Malmberget. Huset kördes på trailer till den nya adressen i Koskullskulle.

 • Nya hyresrätter när gruvan växer

  Malmberget NCC ska bygga 62 hyreslägenheter i Kiruna. LKAB ersätter omflyttningarna med nya hyresbostäder av typen NCC Folkboende. Ordern är värd 70 miljoner kronor.

 • Flyttvång ger nystart för Malmberget

  Malmberget Människa och miljö är i fokus när projektet Nya Gällivare drar igång, en social, ekologisk och infrastrukturell vision ska tas fram för samhället där invånarna själva är en central del i processen. Stora malmfyndigheter innebär att i princip hela samhället i Malmberget behöver omlokaliseras till Gällivare.

 • LKAB bygger nytt i Gällivare

  Malmberget I takt med att gruvbrytningen påverkar samhället i Malmberget ökar behovet av nya bostäder. LKAB har därför beslutat att bygga 200 nya lägenheter de kommande åren.

 • Snabbare beslut behövs om gruvsamhället ska ha en framtid

  Malmberget ”Det är skillnad på att flytta och evakuera, att vilja flytta eller bli tvungen flytta”, sa Claes Frössén, från SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, till Fastighetsnytt för ett år sedan. Nu har man genomfört workshopen City Move Interdesign i Gällivare, ett helt samhälle behöver omlokaliseras när gruvan i Malmberget expanderar.

 • Expanderande gruvdrift kräver annorlunda markplanering

  Malmberget Gruvan i Malmberget i Gällivare består av ett 20-tal malmkroppar, av vilka tio bryts för närvarande. Man har tvingats att flytta hus sen 70-talet och där gropen ligger i dag stod förut gamla läroverket, badhuset, biografen och folkets hus. I kommunen ser man gärna att LKAB löser in hela området för att man ska kunna planera för framtiden.

 • Flytta eller evakuera?

  Malmberget I Gällivare expanderar gruvan i Malmberget allteftersom nya malmkroppar hittas. Sedan 1970-talet har man varit tvungen att flytta hus. Nu planeras en workshop i Gällivare för att närmare titta på processen när man ska flytta ett samhälle. Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) bjuder in 35-40 professionella personer från hela världen för att hitta nya idéer och nya tankar.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived