Posts Tagged ‘Hans Lind’

 • Planmonopol och tystnadskultur

  Hans Lind Makt kan missbrukas. Under de senaste 20 har jag ett otal gånger hört fastighetsutvecklare klaga på godtycke och ineffektivitet i den kommunala hanteringar av planärenden.

 • Sverigeförhandling och bostäder: hur hänger det ihop? 

  Hans Lind Jag ser framför mig två orter – orten A med gott om arbetstillfällen och ont om bostäder, och orten B med ont om arbetstillfällen och gott om bostäder. Genom snabba tåg kan människor pendla från B till A och behöver inte flytta till A. Den stora fördelen med snabbtåget är väl i denna situation att vi inte behöver bygga bostäder utan kan utnyttja det befintliga beståndet bättre?

 • Ska vi oroa oss för den dåliga luften i städerna? 

  Hans Lind För mig känns det som att den relevanta frågan för en person som funderar på om denne ska köpa en bostad centralt i stan eller i en förort med bra luft är: Hur mycket kortare blir mitt (friska) liv om jag bor i en stadsdel med dålig luft jämfört med om jag bor i en stadsdel med bra luft?  

 • Bostadsbristen driver på svarthandeln 

  Hans Lind I november lämnade utredare flera förslag till regeringen om att skärpa lagstiftningen när det gäller bytesrätt, oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. ”Det finns skäl för att vara tuffare och minska risken för att folk blir utnyttjade”, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

 • Victoria Park stoppar samarbete

  Hans Lind Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Detta trots att bolaget inte har hittat några konkreta bevis.  

 • “Markmonopolet styr utbudet”

  Hans Lind Kommunernas planläggning av mark går emot grundlagen, enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Han får visst medhåll av bostadsministern medan SKL:s förbundsjurist påminner om konkurrenslagstiftningen.

 • Hans Lind anlitas av Fores

  Hans Lind Tankesmedjan Fores har anlitat Hans Lind som vetenskaplig rådgivare i det nystartade bostadsprojektet, Hitta Hem – en ny social bostadspolitik.

 • Det behövs en bostadskrasch

  Hans Lind “Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch”, skriver Hans Lind.

 • Varför liknar fastighetspriserna en hockeyklubba?

  Hans Lind Ju större den politiska splittringen blir i form fler partier, oklarare majoriteter och större svängningar i partisympatier, desto kortsiktigare kan politiken förväntas bli. Att dra igång stora, kostsamma, tidskrävande och riskfyllda projekt, som sannolikt inte har stort stöd i marginalväljargrupperna, blir då inte något som hamnar högt på den politiska agendan.

 • Resurser behöver styras över från dyrare till billigare

  Hans Lind Inträdet i pensionärslivet har inte inneburit att Hans Lind är helt sysslolös och han medger att det blivit lite mer jobb än han tänkt, föreläsningar, styrelseuppdrag i Trafikverket och andra förfrågningar gör att han jobbar nästan halvtid. Det senaste projektet är en bok som handlar om något så udda som en ofrivillig bostadskarriärist.

 • Någonstans byggs radhusen och villorna

  Hans Lind Det är väl ingen överdrift att säga att det som prioriterats under senare år, bland annat av hållbarhetsskäl, är tät flerfamiljshusbebyggelse som ger underlag för kollektivtrafik och bilpooler, skriver Hans Lind.

 • Staden är inte något vi har kontroll över

  Hans Lind I staden finns galna investerare som bygger hus som Turning Torso, hotell med palmer i foajén mitt emellan Arlanda och Stockholm city eller som får för sig att skatteskrapan i Stockholm ska byggas om till studentbostäder. I alla tre fallen med cirka 500 miljoner i förlust i projektet. Men vem bryr sig om det idag?

 • Ständigt denna bubbla…

  Hans Lind Nya internationella varningar för en prisbubbla har kommit och debatten har blossat upp igen. Kanske har de internationella bedömarna rätt trots allt, skriver professor Hans Lind.

 • Branschens reaktioner på Trumps vinst

  Hans Lind Hur ser den svenska fastighetsbranschen på Donald Trumps seger i presidentvalet? Fastighetsnytt sammanfattar branschens reaktioner.

 • Myten om den dåliga konkurrensen i byggsektorn

  Hans Lind Hur många företag har du att välja mellan om du vill köpa en bil med en viss standard? Kanske tre till fem. Hur många företag är det att välja mellan om du ska köpa en stor platt-tv med en viss kvalitet? Tre till fem kanske. Hur många företag är det som kan genomföra ett lite större byggprojekt i Stockholmstrakten? Tre till fem kanske. Att det är ett relativt litet antal företag på en marknad där komplexa objekt tillverkas är alltså det normala och inget att oja sig över.

 • Replik: Catharina Håkansson Boman

  Hans Lind Spelteorier är intressant som ett instrument att analysera och förstå processer. Men de hypoteser som Hans Lind lanserar stämmer inte med de iakttagelser som vi gör av verkligheten. Hans Lind argumenterar för att förhandlingar har teoretiska risker med avseende på bostadsbyggande. Sverigeförhandlingen vill därför ge en bild av varför förhandling leder till ökat bostadsbyggande.

 • Sverigeförhandlingarna kan leda till lägre bostadsbyggande

  Hans Lind Hans Lind applicerar spelteori på statens infrastrukturförhandlingar med kommunerna. “Slutsatsen utifrån spelteori är därmed rimligen att denna typ av förhandlingar är en dålig idé” skriver han.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived