Posts Tagged ‘Hans Lind’

 • Lind: “Oseriöst förslag om ombildningar”

  Hans Lind De grönblåa i Stockholm vill sälja tusentals hyresrätter i elva förorter för att uppnå en större blandning av upplåtelseformer och motverka segregation, enligt en överenskommelse i kommunstyrelsen på måndagen. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, stödjer ombildningar men varnar ändå för negativa sidoeffekter.

 • Affordable housing: Varför händer mer i andra länder?

  Hans Lind I Köpenhamn finns sedan ett antal år krav på att 25 procent av lägenheterna i nya större projekt ska vara billiga hyresrätter. I båda städerna finns idag bred politisk enighet om dessa satsningar. Varför finns inte samma breda stöd för en sådan politik i Sverige?

 • Varför bedrivs inte en mer radikal miljöpolitik?

  Hans Lind Ekonomer vill ju gärna tro att människor är någorlunda rationella, och det finns ju en hel del empiriskt stöd för att människor trots allt inte är så egoistiska. Pensionärer lever till exempel inte upp sina tillgångar eftersom de vill lämna ett arv till barnen. Men hur ska vi då förklara det svaga stödet för en mer radikal miljöpolitik?

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Hans Lind Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • “Staten som är boven”

  Hans Lind Vi har på senaste tiden sett flera exempel på affärer där bostadsfastigheter sålts efter ett kort ägande, till en betydligt högre prislapp än inköpspriset. Under Business Arena Stockholm diskuterades frågan.

 • Hoppas vi slipper bostadspolitik i valrörelsen! 

  Hans Lind I en valrörelse är det frestande att lägga fram förslag som låter bra för den stora majoritet som inte är särskilt insatt, och som har annat att tänka på. Förslag som väljaren dock inte skulle falla för ifall de visste mer och hade tid att tänka efter. 

 • Planmonopol och tystnadskultur

  Hans Lind Makt kan missbrukas. Under de senaste 20 har jag ett otal gånger hört fastighetsutvecklare klaga på godtycke och ineffektivitet i den kommunala hanteringar av planärenden.

 • Sverigeförhandling och bostäder: hur hänger det ihop? 

  Hans Lind Jag ser framför mig två orter – orten A med gott om arbetstillfällen och ont om bostäder, och orten B med ont om arbetstillfällen och gott om bostäder. Genom snabba tåg kan människor pendla från B till A och behöver inte flytta till A. Den stora fördelen med snabbtåget är väl i denna situation att vi inte behöver bygga bostäder utan kan utnyttja det befintliga beståndet bättre?

 • Ska vi oroa oss för den dåliga luften i städerna? 

  Hans Lind För mig känns det som att den relevanta frågan för en person som funderar på om denne ska köpa en bostad centralt i stan eller i en förort med bra luft är: Hur mycket kortare blir mitt (friska) liv om jag bor i en stadsdel med dålig luft jämfört med om jag bor i en stadsdel med bra luft?  

 • Bostadsbristen driver på svarthandeln 

  Hans Lind I november lämnade utredare flera förslag till regeringen om att skärpa lagstiftningen när det gäller bytesrätt, oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. ”Det finns skäl för att vara tuffare och minska risken för att folk blir utnyttjade”, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

 • Victoria Park stoppar samarbete

  Hans Lind Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Detta trots att bolaget inte har hittat några konkreta bevis.  

 • “Markmonopolet styr utbudet”

  Hans Lind Kommunernas planläggning av mark går emot grundlagen, enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Han får visst medhåll av bostadsministern medan SKL:s förbundsjurist påminner om konkurrenslagstiftningen.

 • Hans Lind anlitas av Fores

  Hans Lind Tankesmedjan Fores har anlitat Hans Lind som vetenskaplig rådgivare i det nystartade bostadsprojektet, Hitta Hem – en ny social bostadspolitik.

 • Det behövs en bostadskrasch

  Hans Lind “Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch”, skriver Hans Lind.

 • Varför liknar fastighetspriserna en hockeyklubba?

  Hans Lind Ju större den politiska splittringen blir i form fler partier, oklarare majoriteter och större svängningar i partisympatier, desto kortsiktigare kan politiken förväntas bli. Att dra igång stora, kostsamma, tidskrävande och riskfyllda projekt, som sannolikt inte har stort stöd i marginalväljargrupperna, blir då inte något som hamnar högt på den politiska agendan.

 • Resurser behöver styras över från dyrare till billigare

  Hans Lind Inträdet i pensionärslivet har inte inneburit att Hans Lind är helt sysslolös och han medger att det blivit lite mer jobb än han tänkt, föreläsningar, styrelseuppdrag i Trafikverket och andra förfrågningar gör att han jobbar nästan halvtid. Det senaste projektet är en bok som handlar om något så udda som en ofrivillig bostadskarriärist.

 • Någonstans byggs radhusen och villorna

  Hans Lind Det är väl ingen överdrift att säga att det som prioriterats under senare år, bland annat av hållbarhetsskäl, är tät flerfamiljshusbebyggelse som ger underlag för kollektivtrafik och bilpooler, skriver Hans Lind.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived