Posts Tagged ‘Digitalisering’

 • Här är Sveriges mest digitala sjukhusbygge

  Digitalisering Norrlands universitetssjukhus i Umeå fortsätter sin digitala satsning. Nu används en mängd smarta systemlösningar som förlänger fastigheters livslängd, sparar energi och förbättrar driften i ett nytt miljardbygge inom sjukhuset som väntas bli klart 2022.

 • ”Måste finnas ett tydligt syfte” 

  Digitalisering Ett universitet är något som står högt på alla städers önskelista. En drivkraft för ekonomi, kunskap och unga människor. Fastighetsnytt träffade Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor och professor, Luleå Tekniska Universitet, som ser spännande möjligheter i digitaliseringen. 

 • Nu öppnar gallerian “The Lobby”

  Digitalisering I dag, torsdag invigde AMF Fastigheter sin nya satsning i Mood-kvarteret i Stockholm. ”Intresset har varit stort och vi har fått tacka nej till handlare”, säger Annelie Gullström, AMF Fastigheter, på pressträffen.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalisering Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalisering Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Proposition för digital planprocess

  Digitalisering Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • Algoritm och människa möts i molnet  

  Digitalisering Från skrivbord, pennor och papper via streck på datorn till att idag få tiotusentals förslag från molnet. Den tekniska utvecklingen är sällan så tydlig som hos arkitekterna. Nästa steg stavas generativ design.

 • En alltför analog byggprocess

  Digitalisering Lantmäteriet har nu överlämnat sin slutrapport för regeringsuppdraget Digitalt Först. Slutsats: det största hindret är en splittrad och analog informationsförsörjning. 

 • Stor satsning på digitala ledare

  Digitalisering Smart Built Environment startar ett projekt som ska utveckla ledarskapet i digital transformation hos företag och organisationer inom samhällsbyggnadssektorn.

 • VR-teknik ska påskynda processer

  Digitalisering Fastighetsbranschen har de senaste åren brottats med hur ny teknik ska tillämpas rent praktiskt. Finska Tieto kommer med ett exempel när man med hjälp av intelligent teknik fokuserat på nya typer av kontor.

 • Sthlm Tech Fest om fastighetsbranschen

  Digitalisering På söndag drog Stockholm Tech Fest igång och håller på i tre dagar. Under ett seminarium behandlades framtidens boende och arbetsplatser.

 • Fastighetsservice – nästa digitala utmaning

  Digitalisering Digital transformation skapar både möjligheter och utmaningar i fastighetsbranschen. Nu lägger Fastighetsägarna Stockholm i en högre växel för att säkerställa att branschen hänger med i utvecklingen.

 • Castellum satsar på digitalisering

  Digitalisering Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Hur säker är den smarta staden?

  Digitalisering Vi går mot en allt mer digital framtid och blir samtidigt allt mer exponerade mot brister i systemen. Det leder till att IT- och driftsäkerhet hamnar i fokus.

 • Halv miljon till digitala byggprocesser

  Digitalisering Vinnova har beviljat stöd på 500 000 kronor för ett projekt för att digitalisera byggbranschen. Syftet är att skapa en digital byggprocess för ökad automation och nya arbetssätt.

 • Spelindustrin nyckeln för att snabba upp byggprocessen?

  Digitalisering Konkurrensen om spelarnas gunst tvingar spelutvecklarna att ta fram allt starkare spelmotorer och hårdvara. I slutändan kan det också korta ledtiderna i byggsektorn.

 • ”Digitalt först” i fastighetsbranschen

  Digitalisering Planprocessen får ofta kritik för att vara alltför komplicerad, långdragen och icke-transparent. Många lyfter till och med fram en snabbare process som lösningen på bostadsbristen. Med bland annat det som bakgrund fattades under hösten ett regeringsbeslut om digital förnyelse av landets offentliga verksamheter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived