Posts Tagged ‘Business Arena’

 • Att etablera en etablering

  Business Arena De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • Socialt utsatt område eller välmående stadsdel?

  Business Arena Det är ganska sällan rubrikerna handlar om någonting positivt när det skrivs om de förortsområden som brukar benämnas som socialt utsatta. Och känslan är att det blivit råare på många håll, samtidigt finns det en stark gemenskap i många av dessa områden. Hur förändrar man en negativ trend i ett utsatt område?

 • Årets nominerade till Kasper Salin är…

  Business Arena De fyra nominerade för årets Kasper Salin presenterades under Business Arena. Ett äldreboende, en skola, och två tillbyggnader gör upp om priset.

 • Almedalen: Vägen framåt för morgondagens transporter

  Business Arena Vi gillar räls i Sverige och en järnväg för snabbare tåg är ju en framtid som vi nästan kan ta på, men är det framtidens infrastruktur? Tåg i vakuumtunnlar, självkörande bilar eller drönartransporter är utmanare. Man kan dock enas om att utvecklingen tangerar två områden – snabbare och effektivare.

 • Hur går det för Stockholmshusen?

  Business Arena Runt om i Sverige testas nya metoder för att på olika sätt komma tillrätta med bostadsbristen. Ett av koncepten som fått uppmärksamhet är huvudstadens så kallade Stockholmshus – ett koncept som just nu har över 3 000 lägenheter i pipen.

 • Almedalen: Färre riktlinjer, men rätt

  Business Arena Under seminariet ”Behövs tydligare riktlinjer inom bostadspolitiken?” var det en ganska enig panel som konstaterade att det behövs, men framförallt färre samt rätt riktlinjer där detaljplaneringen blir mindre detaljerad.

 • Mångfald som konkurrensfördel

  Business Arena Gränskontrollerna har saktat ner integrationsarbetet i Öresundsregionen, men det börjar se ljusare ut för pendlarna. Viktigt för en internationell stad som Malmö där integrationsarbete och mångfald är en nyckel till framgång.

 • ”Jag är så trött på samverkan”

  Business Arena Samverkan är vad man har förstått lösningen på det mesta, men hur fungerar det i praktiken? Det är ofta lätt att hitta goda relationer inom sin egen sfär men när tillväxten sker samtidigt på många olika fronter gäller det även att lyckas dra jämt över både block, bransch och organisationsgränser. Det pratas samverkan i alla dess former men vad betyder det egentligen?

 • “Om man har möss skaffar man en katt”

  Business Arena Trots att byggande ökar och Malmö har slagit sitt rekord för beviljade bygglov i år ökar antalet hemlösa i staden. Vad kan kommunen och fastighetsägare göra?

 • Leva lönsamt eller lönsamt att leva?

  Business Arena Hur ska det resoneras när samhällsnytta ställs mot lönsamhet? Ska en nyttoanalys ligga till grund för en satsning på infrastruktur eller finns det långsiktiga värden som smäller högre än att det är plus på sista raden? Landsbygdens utmaningar diskuterades av en panel under seminariepunkten ”Leva lönsamt eller lönsamt att leva?” på Business Arena Umeå.

 • Vilken bransch tillhör fastighetsbranschen?

  Business Arena När framtidsforskaren Peter Siljerud inledde Business Arena Umeå ställde han bland annat frågan vilken bransch individerna i publiken tycker sig tillhöra. Fastigheter? Upplevelser? Storytelling? En indikation på att det gäller att anpassa sin yrkesmässiga självbild till en värld i snabb förändring.

 • Människan i centrum, inte tekniken

  Business Arena På flera håll startas projekt för att ta till vara på de nya, snabbfotade företagen och man hittar innovationshus från Malmö till Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades digitaliseringens framfart, både globalt och lokalt.

 • Bonnier förvärvar Fastighetsnytt

  Business Arena Bonnier förvärvar Fastighetsnytt Förlags AB, Sveriges ledande medie- och konferensaktör inom fastighetsbranschen och samhällsbyggnadssektorn med starka varumärken och tjänster som Business Arena, Fastighetsnytt och Fastighetsjobb. Grundarna Johan och Henrik Zetterstedt fortsätter att leda bolaget.

 • Digitala kullerbyttor blir analoga

  Business Arena När gamle elitidrottsmannen Theo Blanco såg sina barn sitta stilla och spela dataspel i soffan fick han idén att utnyttja kickarna som spelen ger för att få barn och unga att röra sig på riktigt.

 • Fotbollen Sveriges bästa integrationsverktyg?

  Business Arena När vi bygger våra städer är det mer än bara bostäder som måste till. De mjuka värdenas roll ska inte underskattas när nya och gamla stadsdelar utvecklas. Idrottens betydelse som social byggsten i stadsrummet, och kanske mer specifikt fotbollens, behandlades under ett seminarium på Business Arena.

 • Vad är bra ledarskap inom samhällsbyggnad?

  Business Arena Med inspiration från Business Arenas inledningstalare Percy Barnevik arrangerades på onsdagen ett fördjupningsseminarium om ledarskap. Men vad är bra ledarskap i en traditionell bransch som nu genomgår enorma förändringar på grund av digitalisering, globalisering och urbanisering?

 • Draknäste om integration

  Business Arena Minskad segregation är en absolut nyckelfråga inom samhällsbyggnad – annars faller Stockholm och andra städer isär. Med detta som bakgrund har tre lag inom ULI Young Leader Sweden arbetat fram nya spännande konceptidéer. Idéerna presenterades sedan för tre stycken ”drakar” som bedömde deras potential vid Business Arena.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived