Posts Tagged ‘Bostadspolitik’

 • Viktiga punkter i de nya skärpta reglerna för andrahandskontrakt

  Bostadspolitik I höstas skärptes hyreslagens regler i ett försök att komma till bukt med problemet kring felaktig andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Några lagändringar är värda att lyfta fram, skriver advokaten Magnus Steninger.

 • Kritik mot ministern – “Bolund har inget att fira” 

  Bostadspolitik Det har gått snart ett år sedan Per Bolund (MP) blev bostadsminister och nu haglar kritiken. “Bostadsministern har inget att fira”, skriver Moderaterna i en debattartikel och ger samtidigt januaripartierna en ordentlig känga. Nu kommenterar även Centerpartiet och Vänsterpartiet detta. 

 • SKL: Staten är för passiv i bostadspolitiken

  Bostadspolitik Sveriges kommuner och landsting vill att staten ska bli en mer aktiv medspelare i kommunernas bostadspolitik. 

 • Fyra bostadsnyheter ur budgeten

  Bostadspolitik Regeringen har presenterat sin höstbudget. På bostadsområdet märks återinförandet av investeringsstödet, krav på klimatdeklaration vid bostadsbyggande och återinförd gräns för uppskov av reavinstskatten.

 • Anders Borg: “Bygg i pyramidform”

  Bostadspolitik Sveriges tidigare finansminister Anders Borg uppmanar branschen att stärka sin finansiella stabilitet inför turbulenta tider och omdefiniera sin syn på staden: “Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna”.

 • Bostäder tar plats i nya överenskommelsen

  Bostadspolitik På fredagen nådde S, C, L och MP ett utkast till överenskommelse om att Stefan Löfven ska behålla sin statsministerpost. I överenskommelsen nämns flera punkter gällande bostadsmarknaden.

 • Peter Eriksson: “En bra utveckling stoppas”

  Bostadspolitik Investeringsstödet för hyresrätter försvinner efter årsskiftet, något som oroar Riksbyggen men inte Sveriges Byggindustrier. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger i sin tur att beslutet sätter omedelbar stopp för tusentals hyresrätter.

 • Larsson: “Går inte att pressa in hyresrätter”

  Bostadspolitik Kommunens mark ska säljas och hyresrätter ombildas för att balansera delar av bostadsmarknaden. Det anser de nya makthavarna i Stockholms stad. “Det går inte att pressa in hyresrätter överallt”, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 • Fi: Hellre fastighetsskatt än ränteavdrag

  Bostadspolitik Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, har som mål att ta partiet till riksdagen i höst. I förra valet fick partiet 3,1 procent och plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner, med en styrande roll i både Göteborg och Stockholm. Så här svarar partiet på frågor om bostadspolitik.  

 • V: Byggbjässarna håller på mark

  Bostadspolitik Byggtakten minskar mitt i en bostadskris och många stora byggbolag håller på byggbar mark. Det säger Vänsterpartiet, som lämnat in en utredning på remiss om att införa ett statligt topplån till de byggbolag som vill bygga billiga hyresrätter. En proposition väntas till hösten. Men oppositionen vill se större reformer. 

 • Ola Serneke: “Varje åtgärd kan få fel effekt”

  Bostadspolitik Ola Serneke reagerar ytterst svalt på Boverkets mörka byggprognoser tack vare senaste årens överhettning på marknaden. Att antalet bygglov och investeringar minskar är snarare en normalisering. Men långsiktigheten hänger på politiska beslut: “Det vore helt fel att börja rota och ta fram fler styrande åtgärder”, säger han. 

 • Avmattning kan resultera i fler hyresrätter

  Bostadspolitik “Förhoppningen är att avmattningen för bostadsrätter ska resultera i att det byggs fler hyresrätter,” säger Peter Eriksson när han kommenterar bostadsmarknadsläget.

 • Bostadsministern: Tomma tunnor skramlar mest

  Bostadspolitik Fastighetsnytt har pratat med bostadsminister Peter Eriksson (MP) som avfärdar Moderaternas kritik om regeringens bostadspolitik och klassar det som okunskap. Han ser heller inga blocköverskridande överenskommelser förrän direkt efter valet nästa år.

 • Mats Green: Regeringen saknar viljan

  Bostadspolitik För tre veckor sedan utsågs Mats Green till ny bostadspolitisk talesperson för Moderaterna. Fastighetsnytt har träffat 38-åringen från Gränna som berättar mer om sina politiska ambitioner. ”Vi måste börja förändra grundfundament inom bostadspolitiken”, säger han.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived