Posts Tagged ‘Annika Wallenskog’

 • Det mesta har blivit bättre

  Annika Wallenskog Vi läser ständigt rubriker som ”Sparchock” ”Sjukvården håller på att krackelera” och ”Psykisk ohälsa ökar bland vårdpersonal”. Men vad är egentligen sant, vad är fake news och vad är bara en allmän missuppfattning?

 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Annika Wallenskog I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Snart har vi vant oss vid en helt annan välfärd

  Annika Wallenskog Vi har hört om det förut. Mekaniseringen av jordbruket, där bara skördemaskinerna minskade arbetsåtgången med 60 procent. Spinning Jenny – den mekaniska vävstolen, ångmaskinen och elektriciteten. Vår tids ångmaskin är digitaliseringen!

 • Vart är demokratin på väg?

  Annika Wallenskog Nyligen hemkommen från en resa till USA funderar jag över demokratin. Liksom många andra har jag undrat över hur en sådan person som Trump kunde bli vald som president och hur han fortfarande efter nio månader på posten har en kärngrupp på en tredjedel av den amerikanska befolkningen som stödjer honom.

 • Make the facts count again!

  Annika Wallenskog Mina föräldrar lärde mig och mina bröder att det var viktigt att ta ansvar för det man gör i sitt liv och att sanning som baseras på fakta är det som räknas och ingenting annat.

 • Det går bra för Sverige men var är exporten?

  Annika Wallenskog Ekonomiskt sett går Sverige som tåget. Tillväxten är bra men kruxet är att den har varit inhemskt driven väldigt länge. Exportsektorn har inte bidragit som den bör, i den annars exportdrivna svenska ekonomin, trots den rekordsvaga kronan.

 • Snarare ett nytt sätt att arbeta än en skattechock

  Annika Wallenskog I oktober presenterade vi SKL-ekonomer vår senaste Ekonomirapport. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Skattechock! Stora nedskärningar! Krav på ökade statsbidrag! skriver medierna. Många menar också att SKL:s rapporter är tendentiöst negativa. Inget av detta stämmer.

 • Kommunerna går sämre ekonomi till mötes

  Annika Wallenskog Kommunernas, landstingen och regionernas ekonomi kommer snabbt att försämras framöver. År 2020 beräknas kostnaderna överstiga intäkterna med 47 miljarder kronor

 • Ny chefsekonom på SKL

  Annika Wallenskog Annika Wallenskog har utsetts till ny chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Hon efterträder Bettina Kashefi som blir chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

 • Hur kan framtiden te sig?

  Annika Wallenskog Den 27 april kom Migrationsverkets nya prognos som visar att asylmottagningen beräknas bli betydligt lägre 2016 än enligt tidigare prognoser. 60 000 i stället för 100 000 personer. Av dessa räknar man med att 7 000 är ensamkommande flyktingbarn. Skillnaden är stor jämfört med 2015.

 • Vem styr vad och vad styr man?

  Annika Wallenskog Jag har i dagarna haft det tvivelaktiga nöjet att tillsammans med mina medarbetare ta fram en prognos för kommunernas och landstingens ekonomi för de närmast åren. Tvivelaktigt: därför att resultatet denna gång var ytterst bekymrande.

 • Rätt eller fel med amorteringskrav?

  Annika Wallenskog Så fort Finansinspektionen kommit med förslag till nya regler om amorteringskrav började debatten. Är detta bra eller dåligt?

 • Vi är på rätt väg!

  Annika Wallenskog I en tidigare krönika avslutade jag med frågeställningen: ”Hur vi ska få igång bostadsbyggandet? Ja, den frågan är värd en helt egen krönika.” Så nu är väl det dags att svara på den frågan!

 • Stämmer bilden av högt belånade hushåll…

  Annika Wallenskog I media läser vi ofta att svenska hushåll är kraftigt överbelånade. Många kända ekonomer uttalar sig titt och tätt om att Sverige ligger i världstoppen när det gäller hushållens skuldsättning.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived