Posts Tagged ‘Amorteringskrav’

 • En 90-talists tankar om amorteringskraven

  Amorteringskrav Regering och finansinspektion har ju lyckats otroligt i sin marknadsföring kring kraven. De har alltså lyckats lansera något som påverkar individers betalningsförmåga negativt och som vid ett bostadsköp ger dem mindre pengar i plånboken varje månad.

 • Skuldfri när man dör?

  Amorteringskrav Det var kyliga reaktioner från branschen när finansinspektionen aviserade att man går vidare med förslaget om skärpt amorteringskrav. Annars är amortering något som är en självklarhet i många länder. Här handlar det kanske mest om tidpunkt och marknadsläge som ställer till det för de som är nya bostadssökande, inte minst när det saknas bostäder för de svagare grupperna.

 • Regeringen går vidare med amorteringskravet

  Amorteringskrav Under en presskonferens på torsdagen meddelande finansmarknadsminister att regeringen går vidare med förslaget på skärpt amorteringskrav som Finansinspektionen presenterade för två veckor sedan. 

 • “Kommer att godkänna FI:s förslag”

  Amorteringskrav Enligt Reuters kommer regeringen att godkänna Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav. Det uppger två källor till nyhetsbyrån. 

 • Branschreaktioner på skärpt amorteringskrav

  Amorteringskrav Finansinspektionens förslag på ett skärpt amorteringskrav möts med skepsis av den svenska fastighetsbranschen. Fastighetsnytt har samlat på reaktioner från olika aktörer.

 • FI föreslår skärpt amorteringskrav

  Amorteringskrav Förslaget om skärpt amorteringskrav lämnas nu över till regeringen för godkännande och väntas träda i kraft 1 mars 2018. “När FI nu beslutat om det slutliga förslaget reser det flera frågor: behövs det, är det rätt tidpunkt att införa det och är utformningen rimlig?”

 • Stöd från oväntat håll

  Amorteringskrav Det har pratats mycket om ett skärpt amorteringskrav och Finansinspektionen, och i förlängningen regeringen, har fått tåla mycket kritik. Nu har man dock fått stöd från ett oväntat håll.

 • Tunga ekonomer negativa till skärpt amorteringskrav

  Amorteringskrav Ekonomerna Peter Englund och Lars E O Svensson har skrivit ett remissvar till Finansinspektionen med anledning av myndighetens förslag om skärpt amorteringskrav för högt skuldsatta hushåll. De motsätter sig förslaget.

 • Amorteringskravet infördes på onsdagen

  Amorteringskrav På onsdagen infördes det omdiskuterade amorteringskravet. Hur det kommer att påverka bostadsmarknaden på sikt återstår att se.

 • Alla bolån över 50 procent ska amorteras

  Amorteringskrav Finansinspektionen offentliggjorde på onsdagen de nya regler som gäller om amortering av nya bolån. Enligt dessa ska alla nya lån som lämnas med en bostad som säkerhet amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.

 • Låååång amorteringstid

  Amorteringskrav Nu är det klubbat. Det där amorteringskravet som satt skräck i en hel nation. Eller det är kanske att ta och inte att skämta om med tanke på alla förskräckliga händelser i omvärlden den senaste tiden.

 • Det bostadspolitiska 2015

  Amorteringskrav Det politiska 2015 har på många sätt varit stormigt, även för fastighetsbranschen. I budgeten ligger ”den största bostadspolitiska satsningen på 20 år”, amorteringskravet ser efter många vändor ut att klubbas igenom och flyktingsituationen har på flera sätt satt bostadskrisen på sin spets – och regelverken i rampljuset. Fastighetsnytt går igenom vad som hänt, och inte hänt, under det bostadspolitiska året 2015.

 • Lagrådet säger ja till amorteringskravet

  Amorteringskrav Lagrådet godkände på torsdagen politikernas upplägg för att kunna införa ett amorteringskrav. De vill att ändringen i lagen träder i kraft 1 maj 2016, och ”tillämpas på krediter som lämnas efter ikraftträdandet”.

 • “Amorteringskrav löser inget – bygg mer”

  Amorteringskrav För att komma tillrätta med hushållens växande skulder har ett amorteringskrav diskuterats flitigt de senaste åren. Även på onsdagen var så fallet, när politiker mötte bransch för att diskutera frågan i Riksdagshuset.

 • Många tvekar kring amorteringskravet

  Amorteringskrav Bara tre av tio bostadsägare är säkra på att ett amorteringskrav kommer att införas. Samtidigt uppger 17 procent att pratet om det har påverkat deras planer på att flytta.

 • FI välkomnar förslag om amorteringskrav

  Amorteringskrav Finansinspektionen ställer sig inte helt oväntat bakom regeringens förslag om amorteringskrav, när de på måndagen överlämnade sitt remissvar. De meddelar bland annat att de “välkomnar att de rättsliga förutsättningarna för ett amorteringskrav förtydligas”.

 • Rätten säger nej till amorteringskrav – igen

  Amorteringskrav Tidigare i år fällde kammarrätten i Jönköping Finansinspektionens förslag om amorteringskrav, då myndigheten ansåg att FI saknade mandat. Idag fick även det nya förslaget dock nej av rätten, som menar att kravet kan strida mot grundlagen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived