• Utvecklar Helsingborgs centralstation

  Infrastruktur – Syd Wihlborgs kommer tillsammans med NCC påbörja omvandlingen av Helsingborgs centralstation. Projektet innefattar en ny fasad, nya entréer, nya ytor och en helt ny matdestination.

 • EU-dom försenar Fehmarn Bält

  Infrastruktur – Syd En ny EU-dom innebär nya problem när det gäller finansieringen av den redan försenade fasta förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. Det skriver dr.dk.

 • Fler pendlare än innan ID-kontrollerna

  Infrastruktur – Syd Bropendlarna har återvänt till Öresundstågen sedan id-kontrollerna slopats och gränskontrollen effektiviserats.

 • Fortfarande lång restid

  Infrastruktur – Syd Trots att ID-kontrollerna (dock inte gränskontrollerna) vid resor mellan Köpenhamn och Malmö upphört så har restiden med tåg mellan de två städerna ännu inte blivit kortare.

 • Får kontrakt för Fehrmarn-Bält för 114 miljoner euro

  Infrastruktur – Syd Ett konsortium bestånde av Ramböll, Arup och TEC har vunnit anbud gällande konsultuppdrag för Fehrmarn-Bält förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. Kontraktet är värt 114 miljoner euro.

 • Första avtalen undertecknade i Sverigeförhandlingen

  Infrastruktur – Syd Sverigeförhandlingen har undertecknat avtal med Lunds kommun, Helsingborgs stad och Region Skåne om satsningar på kollektivtrafik, cykel och bostäder. Det är de första avtalen som tecknats inom ramen för Sverigeförhandlingen.

 • Beslut taget om station Rosengård

  Infrastruktur – Syd Tekniska nämnden i Malmö har fattat beslut om att en ny station byggs i Rosengård längs Kontinentalbanan, ett beslut som i sin tur är viktigt för stadsbyggnadsprojektet Culture Casbah.

 • Regeringen förlänger id-kontrollerna

  Infrastruktur – Syd På onsdagen beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna på vägarna mellan Sverige och Danmark. Man bedömer att de är “nödvändiga för den allmänna ordningen”.

 • Ja till höghastighetsjärnväg via Fehmarn Bält

  Infrastruktur – Syd News Øresund rapporterar att förbundsdagens finansutskott gett grönt ljus för att de 55 kilometerna ny järnväg som ska byggas som en del av de tyska landanslutningarna till Fehmarn Bält-förbindelsen.

 • Kommer gränskontrollerna fortsätta?

  Infrastruktur – Syd Den 4 november löper det nuvarande beslutet om ID-kontroller mellan Sverige och Danmark ut. Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike har dock skickat en gemensam anhållan om tillstånd att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna.

 • Viktigt steg mot HH-förbindelse väntas på onsdagen

  Infrastruktur – Syd Styrelsen för The Greater Copenhagen & Skåne Committee, ett dansk-svenskt politiskt samarbete i Skåneregionen, sammanträder på onsdag och väntas då besluta om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en så kallad HH-förbindelse, som ett led i en omfattande trafikvision, Trafikcharter Greater Copenhagen.

 • En joker över sundet

  Infrastruktur – Syd Trots att Öresundsregionen blir allt mer integrerad vad gäller kultur och arbetsmarknad finns det utmaningar på horisonten. En av de största är att Öresundsbron närmar sig sitt kapacitetstak. Var kommer nästa fasta förbindelse att ligga?

 • Sverigeförhandlingen överens med Helsingborg

  Infrastruktur – Syd Helsingborg och Sverigeförhandlingen har nått en överenskommelse om investeringar i cykelåtgärder och två Buss Rapid Transit-linjer, BRT, som på sikt kan bli spårvägar. Staten medfinansierar projekten med drygt 249 miljoner kronor och Helsingborg förbinder sig att bygga 3 530 bostäder.

 • Förhandlar fram 15 000 nya bostäder i Lund

  Infrastruktur – Syd På måndagen skakade Lunds kommun hand med Sverigeförhandlingen. I utbyte mot 15 000 nya bostäder och en medfinansiering på 120 miljoner kronor får staden en station på den nya höghastighetsjärnvägen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived