• När Karlstad blev Sveriges hetaste fastighetsmarknad

  Sverrir Thór Julen är snart här och året 2019 läggs till handlingarna. Ett oerhört intensivt år på den svenska fastighetsmarknaden och vi som jobbar med att bevaka marknaden har knappt hunnit ha tråkigt alls.

 • Riksbanken lär avsluta 2019 med en räntehöjning

  Sverrir Thór I vanlig ordning meddelar Riksbanken veckan före jul sitt senaste räntebeslut. Ifjol gav Stefan Ingves och hans mannar det svenska folket en liten räntehöjning i julklapp och tyvärr blir så fallet igen i år.

 • Sverrir Thór: Börsnoteringen som kan vara beviset på peak oil

  Sverrir Thór Hoppet om att en grön omställning kommit så långt att det inte finns någon återvändo kan faktiskt stärkas av Aramcos börsnotering, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór. 

 • Sverrir Thór: “Är Norden redo för en megalopolis?”

  Sverrir Thór Glöm Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I framtiden kanske vi snackar en enda megastad: Nordens megalopolis. Sverrir Thór berättar varför tanken är rimligare än du först tror.

 • Sverrir Thór: Därför är Finland hett så in i Norden

  Sverrir Thór En mycket gynnsam miljö för fastighetsinvesteringar med både ekonomisk tillväxt och befolkningsdito. Det är en av förklaringarna till att utländska investerare intresserar sig för fastighetsmarknaden i Finland, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.

 • Sverrir Thór: “Dunkelt på räntefronten”

  Sverrir Thór Det har snart gått fem år sedan Riksbanken införde minusränta i Sverige. Banken hade hoppats kunna höja räntan till noll i år, men det mesta tyder på att vi får leva med minusränta ett tag till. Sverrir Thór ser inte många alternativ.

 • Sverrir Thór: Rimligt men ambitiöst av SBB

  Sverrir Thór Det kommer att ta tid att utvärdera Hemfosa-affären men ingenting med budet skriker galenskap. Sammanslagningen är SBB och Hemfosa är ett ambitiöst men på något sätt rimligt projekt, skriver Sverrir Thór i en kommentar.

 • Sverrir Thór: Weworking är branschens största krishärd

  Sverrir Thór Det är obegripligt varför fastighetsägare litar på den storskaliga modell som WeWork erbjuder.

 • Krönika: Handelsdöden en naturlig utveckling

  Sverrir Thór Den fruktade “handelsdöden” är en nödvändig evolutionsprocess. Även om vissa kommer att gå under så går utvecklingen framåt, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.

 • Kommentar: Riksbanken har koll på läget

  Sverrir Thór Riksbankens beslut att inte röra räntan denna gång var ungefär så väntat som det kan bli, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór i en kommentar.

 • Skattebetalarnas fordran på staten

  Sverrir Thór I dagens samhälle krävs det både politiskt mod och civilkurage för en politiker att ignorera samhällsekonomiska kalkyler som ändå är meningslösa och ta tuffa beslut som kan bidra till ett effektivare samhälle i framtiden. Inte många politiker har modet att ta sådana beslut.

 • Viktigt att spela i takt

  Sverrir Thór Samarbetet mellan Karolina Ekholm och finansministern kan bli väldigt gynnsamt för Sverige men det finns en del fallgropar att akta sig för och ett och annat frågetecken om vilken effekt det får för den ekonomiska politiken.

 • Boprisbubblan och den farliga skuldsättningen

  Sverrir Thór Ett par år innan den isländska kraschen började just debatten om en boprisbubbla och en skuldsättning som var alldeles för hög, en debatt som likar den som pågår i Sverige i dag. En ganska enad ekonomkår var helt övertygad om att det inte var ett problem eftersom hushållens ackumulerade förmögenhet vida översteg skulderna.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived