• Odenplan öppen igen

  Infrastruktur Pendeltågstationerna Stockholm City och Odenplan stängdes av säkerhetsskäl strax före natten till fredagen. “Det blev tvärstopp, alla rasade bakåt i ett fritt fall”, säger Caroline Ottosson, vd för SL. Odenplan öppnades igen tidigt på måndagsmorgonen.

 • Regeringen godkänner storstadsavtalen

  Infrastruktur Regeringen har beslutat att godkänna avtalen om finansiering och medfinansiering gällande infrastruktur och åtaganden för bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen. Totalt handlar det om investeringar på 42 miljarder i kollektivtrafiksatsningar samt åtaganden för 193 130 bostäder.

 • Regeringen lägger fram infrastrukturplanen

  Infrastruktur Regeringen har fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Både Norrbotniabanan och nya stambanor för höghastighetståg finns med.

 • Så svarar partierna om bostäder

  Infrastruktur På måndagen anordnade KTH en debatt om den mycket aktuella bostadsfrågan och gav varje parti möjlighet att svara på nio olika frågor om bostäder och infrastruktur. Åsikterna gick för det mesta isär. 

 • Peab får order från Trafikverket värd 2,9 miljarder

  Infrastruktur Peab får i uppdrag av Trafikverket att bygga planskilda järnvägsspår i knutpunkten Olskroken i Göteborg. Värdet på kontraktet är 2,9 miljarder kronor.

 • Bjuder in till samtal om höghastighetstågen

  Infrastruktur Enligt SVT nyheter är nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om förutsättningarna för höghastighetståg och bjuder in allianspartierna i ett försök att få till en bred överenskommelse.

 • ”Infrastruktur och bostäder måste löpa hand i hand”

  Infrastruktur Fastighetsnytt talade med Tomas Eneroth som snart suttit ett år på posten som infrastrukturminister. Han ser gärna en tätare koppling mellan infrastrukturinvesteringar och stadsutveckling framöver men oroas också över kompetensbristen i de stora, planerade infrastrukturprojekt som ska till.

 • Nya lagförslag om självkörande bilar

  Infrastruktur På onsdagen tog infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) emot en tvåårig utredning om självkörande fordon. Allmänhetens acceptans, tekniska utmaningar och ny lagstiftning är viktiga punkter som lyfts fram.

 • NCC får Västlänken-order för 4,7 miljarder

  Infrastruktur NCC undertecknade på torsdagen ett avtal med Trafikverket för bygget av Centralen – en pendeltågsstation inom Västlänken i Göteborg. Ordervärdet uppgår till cirka 4,7 miljarder. 

 • Svårt att koppla värdeökning till ny infrastruktur

  Infrastruktur I ett betänkande som överlämnats till regeringen under onsdagen konstateras att det inte är möjligt att koppla en särskild skatt på fastigheters värdeökning till följd av en infrastrukturinvestering.

 • Västlänkens detaljplan vinner laga kraft

  Infrastruktur Mark- och miljööverdomstolen beslutade på fredagen att inte ta upp Västlänkens detaljplaner för prövning. Då beslutet inte går att överklaga har planerna vunnit laga kraft och byggstarten närmar sig.

 • Stad ersätter järnväg i Sundbyberg

  Infrastruktur En kilometerlång promenad ska ersätta den järnvägsbarriär som i dag går genom centrala Sundbyberg. Kommunen får också en centralstation som blir ett nav för kollektivtrafiken.

 • Premiär för självkörande bussar

  Infrastruktur I dag, tisdag, var det officiell invigning av Skandinaviens första förarlösa bussar på allmän väg och Fastighetsnytt följde med på premiärturen. Under testperioden på sex månader kommer resan att vara gratis för allmänheten. 

 • Ny utredning om laddinfrastruktur

  Infrastruktur Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av hur bristen på laddinfrastruktur längs större vägar kan avhjälpas.

 • De vinner tävlingen om Lunds nya station

  Infrastruktur Elding Oscarson och C.F. Møller Architects förslag har valts som vinnare för utvecklingen av Lunds centralstation. 

 • Dubai ska styra över mot elbilar

  Infrastruktur Från olja, gas och bensintörstiga vrålåk till elbilar och hårda miljökrav på nybyggen. Shejkernas och miljardärernas tummelplats Dubai ska bli hållbart. Men än så länge är det oklart hur stor effekt åtgärderna får – och svenska experter är skeptiska mot de valda strategierna.

 • Ministern: Pengarna räcker inte till

  Infrastruktur Trots pågående infrastruktursatsningar och ett tillskott på 100 miljarder kronor de kommande elva åren så räcker inte pengarna till. Det påpekade infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) på IVA:s seminarium i december. “Behoven är väsentligt mycket större och därför kommer jag att tvingas göra en massa tuffa prioriteringar”, säger han. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived