• Nishimura: “Det finansiella systemet har stora problem”

  Ekonomi Dagens situation med negativa räntor världen över gör det globala finansiella systemet väldigt skakigt. Det säger Kiyohiko Nishimura, före detta vice centralbankschef i Japan till Fastighetsnytts Oskar von Bahr. 

 • Riksbanken lär avsluta 2019 med en räntehöjning

  Ekonomi I vanlig ordning meddelar Riksbanken veckan före jul sitt senaste räntebeslut. Ifjol gav Stefan Ingves och hans mannar det svenska folket en liten räntehöjning i julklapp och tyvärr blir så fallet igen i år.

 • Ytterligare svag konjunktursignal för industrin

  Ekonomi Inköpschefsindex för industrisektorn försvagades ytterligare i oktober, tvärtemot vad analytikerna hade förutspått.

 • Per Jansson skeptisk till höjning i år – “Ingen panik”

  Ekonomi Riksbankens senaste prognos att räntan kommer höjas kring årsskiftet. Riksbanksledamoten Per Jansson tycker inte att planen verkar helt vattentät men väljer ändå att inte reservera sig mot ränteprognosen.

 • Riksbanken väntas skjuta på räntehöjning

  Ekonomi Riksbanken kommer lämna styrräntan oförändrad på torsdag och signalera att nästa räntehöjning senareläggs ett-två kvartal. Det skulle indikera en höjning framåt halvårsskiftet 2020.

 • Londonexperter tror på svensk räntesänkning

  Ekonomi Den Londonbaserade analysfirman Capital Economics räknar med att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till minus 0,50 procent i december.

 • Inflationen föll till 1,5 procent i juli

  Ekonomi Inflationen faller något från juni då inflationstakten var 1,7 procent, enligt KPIF. Från juni till juli steg dock KPIF med 0,4 procent, visar nya siffror från SCB.

 • Stabilitetsrådet lyfter fram risker i fastighetssektorn

  Ekonomi Kommersiella fastighetsbolag har blivit mer räntekänsliga och bankerna behöver därför hålla mer kapital för att täcka riskerna i den utlåningen. Den slutsatsen drog det Finansiella stabilitetsrådet vid sitt senaste möte som hölls i förra veckan.

 • Kommentar: Inflationen är en chimär

  Ekonomi Inflationen uppmättes 2,1 procent i maj och som redan framkommit på Fastighetsnytt var inflationstakten i linje med Riksbankens prognos. Det händer inte varje dag och man skulle kunna undra om detta innebär att banken nu äntligen börjat få kontroll över inflationen. Knappast! Det är snarare ren slump, skriver Sverrir Thór.

 • Inflationen steg i maj

  Ekonomi Inflationstakten steg för andra månaden i rad i maj och nådde för ovanlighetens skull upp till Riksbankens egen prognos.

 • FI varnar för risker i fastighetssektorn

  Ekonomi Bankernas motståndskraft är tillfredsställande på ett övergripande plan men bankerna behöver avsätta mer kapital för att täcka risker kopplade till utlåningen till de kommersiella fastighetsföretag. Det framgår av Finansinspektionens stabilitetsrapport, som publicerades på tisdagen.

 • Lars E.O. Svensson till frontalangrepp mot FI

  Ekonomi Det är en myt att hushållens höga skuldsättning ökar den makroekonomiska risken. Dessutom är amorteringskravet direkt kontraproduktivt. Det är ett par av slutsatserna i en rapport som Lars E.O Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare riksbanksledamot, gjort på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Alectachef: Låt riksdagen ta över penningpolitiken

  Ekonomi Systemet med en oberoende Riksbanken lämpar sig inte för dagens förhållanden och penningpolitiken bör därför skötas från riksdagen. Det säger Hans Sterte, chef för Alectas kapitalförvaltning till Bloomberg.

 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Riksbanken kan skjuta på räntehöjningar

  Ekonomi Riksbankens väntas i samband med torsdagens besked skjuta nästa höjning på framtiden och även signalera en lägre höjningstakt under kommande år. Samtidigt kan ett besked kring återköp av statsobligationer ge den svaga svenska kronan ytterligare en törn. Det säger bedömare till Fastighetsnytt.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived