• Grundare köper tillbaka VR-bolag

  Digitalt Diakrit, som gör visualiseringslösningar för fastighetsbranschen, köps tillbaka av sina svenska grundare från Rupert Murdochs bolag News Corp, som förvärvade bolaget i början av 2016.

 • Logistik tar klivet in i framtiden

  Digitalt Den europeiska logistiksektorn, som omsätter 870 miljarder euro, står inför en stor omställning drivet en övergång till nya tekniska lösningar. Det kommer ställa krav på mer avancerad arbetskraft framöver och för att attrahera sådan ökar även lägets betydelse, enligt en rapport från Aberdeen.

 • Vasakronan tar täten inom BIM

  Digitalt Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, har byggt en ny databas för öppna standarder. ”Många branschkollegor vill hoppa på det här tåget och vi vill absolut dela med oss”, säger Lennart Lifvenhjelm på Vasakronan.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • VDC-gurun: Sänk byggtiden med 40 procent

  Digitalt Förra veckan var Stanfordprofessorn i byggvetenskap, Martin Fischer, på Sverigebesök för att hjälpa byggindustrin att bli kvitt sina svåra kostnads- och produktivitetsutmaningar.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • VR-teknik ska påskynda processer

  Digitalt Fastighetsbranschen har de senaste åren brottats med hur ny teknik ska tillämpas rent praktiskt. Finska Tieto kommer med ett exempel när man med hjälp av intelligent teknik fokuserat på nya typer av kontor.

 • Sthlm Tech Fest om fastighetsbranschen

  Digitalt På söndag drog Stockholm Tech Fest igång och håller på i tre dagar. Under ett seminarium behandlades framtidens boende och arbetsplatser.

 • Glasgow försöker kika in i framtiden

  Digitalt Glasgow är en av de städer i Europa som ligger långt fram när det gäller öppen data och digitalisering. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Gavin Slater som ansvarar för energifrågor i staden.

 • Uppdrag att snabba på digitaliseringen

  Digitalt Lantmäteriet har fått i uppdrag av regeringen att snabba på digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen.

 • Hur säker är den smarta staden?

  Digitalt Vi går mot en allt mer digital framtid och blir samtidigt allt mer exponerade mot brister i systemen. Det leder till att IT- och driftsäkerhet hamnar i fokus.

 • ”Digital transformation – har inte ens börjat”

  Digitalt En av de grundläggande länkarna i samhällsbygget, och digitaliseringen av det, är arkitekterna. Johanna Frelin rekryterades till arkitektbyrån Tengbom från skolan Hyper Island förra året. ”Det är ett stort skifte i en bransch som bygger på en linjär arbetsprocess”, säger hon.

 • Halv miljon till digitala byggprocesser

  Digitalt Vinnova har beviljat stöd på 500 000 kronor för ett projekt för att digitalisera byggbranschen. Syftet är att skapa en digital byggprocess för ökad automation och nya arbetssätt.

 • ”En naturkraft som inte går att stoppa”

  Digitalt Digitaliseringen ställer gamla sanningar på ända och precis som vid tidigare revolutioner blir mycket i samhället snabbt obsolet. Men samtidigt sysselsätter den idag miljoner med jobb man inte hade kunnat tänka sig för några år sedan. I en bransch som lider av brist på arbetskraft – vilka jobb försvinner och vilka tillkommer i digitaliseringens spår?

 • Spelindustrin nyckeln för att snabba upp byggprocessen?

  Digitalt Konkurrensen om spelarnas gunst tvingar spelutvecklarna att ta fram allt starkare spelmotorer och hårdvara. I slutändan kan det också korta ledtiderna i byggsektorn.

 • Flexibilitet en nödvändighet i den digitala världen

  Digitalt Hur arbetar man långsiktigt i en värld där morgondagen är i ständig förändring? I digitaliseringens spår innebär kraven på flexibilitet att företag tvingas se över sina affärsmodeller. ”Vi kommer förmodligen att titta tillbaka på perioden mellan 2000 och 2020 som en av de mest explosiva och spännande i världshistorien.”, konstaterar Magnus Thure Nilsson, vd på Media Evolution.

 • ”Digitalt först” i fastighetsbranschen

  Digitalt Planprocessen får ofta kritik för att vara alltför komplicerad, långdragen och icke-transparent. Många lyfter till och med fram en snabbare process som lösningen på bostadsbristen. Med bland annat det som bakgrund fattades under hösten ett regeringsbeslut om digital förnyelse av landets offentliga verksamheter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived