• Hermelin hoppas på snabbtåg

  Samhälle Fabeges vd Christian Hermelin hoppas att snabbtåg ska gå mellan Flemingsberg och Arlanda i framtiden för att understödja ambitionen att skapa ett internationellt affärsdistrikt söder om Stockholm. Det säger han till Fastighetsnytt på tisdagen.

 • Efter rulltrappsdramat – fryser betalning

  Samhälle I dag öppnar pendeltågsstationen Stockholm City igen, meddelar Trafikverket. Men nu fryser Alliansen kommande betalningar för Citybanan.

 • Odenplan öppen igen

  Samhälle Pendeltågstationerna Stockholm City och Odenplan stängdes av säkerhetsskäl strax före natten till fredagen. “Det blev tvärstopp, alla rasade bakåt i ett fritt fall”, säger Caroline Ottosson, vd för SL. Odenplan öppnades igen tidigt på måndagsmorgonen.

 • Nya kunder väljer kort bindningstid

  Samhälle Under juni valde 79 procent av de som tecknade nya bolån hos SBAB att binda räntan på tre månader, en ökning med en procentenhet sedan i maj.

 • Ökad social dimension på fastighetsägande

  Samhälle Det kostar att ha bostadsområden som fungerar dåligt – både på individ- och samhällsnivå. Vilket ansvar tar fastighetsägare för den sociala utvecklingen?

 • TI: Partier blundar för växande korruption

  Samhälle Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.

 • Räntan oförändrad trots oenig Riksbank

  Samhälle Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Vice riksbankschefer Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet. 

 • Bonava expanderar i Norge

  Samhälle Bonava förvärvar mark i Bergen, Norge i anslutning till den mark man köpte 2017. Området ska framöver omfatta 350 nya bostäder. Prislappen landar på 257 miljoner kronor.

 • Regeringen godkänner storstadsavtalen

  Samhälle Regeringen har beslutat att godkänna avtalen om finansiering och medfinansiering gällande infrastruktur och åtaganden för bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen. Totalt handlar det om investeringar på 42 miljarder i kollektivtrafiksatsningar samt åtaganden för 193 130 bostäder.

 • Forskningssatsning på social bostadspolitik

  Samhälle Formas beviljar totalt 72 miljoner för olika forskningsprojekt inom socialt hållbar bostadsbyggnad- och politik. Totalt rör det sig om 14 olika projekt. 

 • Projekt för gemensam syn på värdering

  Samhälle RICS anlitar forskaren Herman Donner för att analysera hur branschen arbetar med värdering av byggrätter, projektfastigheter och råmark. 

 • Digital revolution på bostadsmarknaden

  Samhälle Vi skojade för 30 år sedan om paketfaxen, men den är idag inget att skoja om när vi nu utvecklar avancerade 3D printers som medger ”utskrift” av utrustning i tre dimensioner som bland annat behövs vid bemannade rymdfärder. Vad är det som händer i rasande fart?

 • Prosit, är du sjuk eller?

  Samhälle När du kommer till din plats hajar du till. Kollegan intill hostar, nyser och fräser och är uppenbart vrålförkyld. Näsdukar, spray, tabletter och ett trött leende. Du känner frustrationen. Irritationen. Är man sjuk ska man vara hemma, inte på arbetsplatsen! Hur gör man nu? Ska du säga något? Nej. Istället tvingar du fram ett leende. 

 • Finsk order på kvarts miljard

  Samhälle NCC kommer att bygga en ny kontors- och affärsbyggnad intill köpcentret Ratina i Tammerfors, Finland. Beställare är fastighetsbolaget Sponda. 

 • “Finansinspektionens inverkan på marknaden är överdriven” 

  Samhälle Många har beskyllt Finansinspektionens amorteringskrav för att sänka bostadspriserna och skjuta bostadsproduktionen i sank. Men effekten är överskattad att döma av kommentarer från ett par experter som Fastighetsnytt talat med.

 • ”Måste finnas ett tydligt syfte” 

  Samhälle Ett universitet är något som står högt på alla städers önskelista. En drivkraft för ekonomi, kunskap och unga människor. Fastighetsnytt träffade Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor och professor, Luleå Tekniska Universitet, som ser spännande möjligheter i digitaliseringen. 

 • Det råder akut brist på äldreboenden

  Samhälle Genom åren har tusentals vård- och omsorgsboenden lagts ned trots en åldrande befolkning. Nu uppger fler kommuner än vanligt sig ha ett underskott. ”Om vi inte börjar bygga mer får vi stora problem om 10–15 år”, säger Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived