• Polisen: Myndighet göder svartkontrakt

  Samhälle Flera hyresvärdar runtom i landet har trappat upp jakten på svartkontrakt, vilket har frigjort hundratals bostäder. Polisen välkomnar insatserna men flaggar samtidigt för allvarliga brister hos socialtjänsten. Lena Holmlund, sektorschef för socialtjänsten i Göteborg, erkänner misstag men slår samtidigt ifrån sig kritiken.

 • Riksbanken lämnar räntan oförändrad

  Samhälle Riksbanken låter räntan ligga kvar på -0,25 procent då inflationsutsikterna inte förändrats nämnvärt sedan i december. Även bedömningen att den första höjningen kommer under det andra halvåret 2019 ligger fast.

 • Prologis på väg köpa logistikfastigheter för 350 MEUR

  Samhälle Det pågår en dragkamp om att köpa en portfölj värd omkring 350 miljoner euro från Logistikfastigheter Sverige som ser ut att vinnas av den amerikanska logistikjätten Prologis. Det rapporterade PropertyEU på tisdagen.

 • Lägre tillväxttakt för hushållens bostadslån

  Samhälle Enligt SCB utgjorde bostadslånen 82 procent av monetära finansinstituts (MFI) totala utlåning till hushållen och uppgick i december till 3 289 miljarder.

 • Examensarbete: Får man vad man betalar för?

  Samhälle Skulder riskerar att slå dubbelt på bostadsrättsköparens plånbok. Köpare på bostadsrättsmarknaden i storstäderna visar tecken på att inte vara tillräckligt informerade vid köp och betalar för mycket för skuldsatta och potentiellt misskötta föreningar.

 • Malin Frenning till ÅF:s koncernledning

  Samhälle Malin Frenning blir ny divisionschef för infrastruktur på ÅF. Hon tar även plats i koncernledningen.

 • Räntebesked stärker kronan

  Samhälle Kronan stärks rejält både mot euron och dollarn på torsdagen efter att Riksbanken höjt räntan för första gången på över sju år.

 • Riksbanken höjer räntan till -0,25 procent

  Samhälle Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter till -0,25 procent på torsdagen, vilket är den första höjningen på över sju år.

 • KI: Högkonjunkturen kulminerade 2018

  Samhälle Ekonomin är påväg in i en avmattningsfas, efter att högkonjunkturen kulminerat under första halvåret 2018. Det spår Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos. 

 • Läget högst oklart inför Riksbanksbesked

  Samhälle Det råder ovanligt stor osäkerhet inför Riksbankens räntebesked på torsdag. Banken har varit tydliga med att en höjning är nära, men efter flera negativa signaler spår bedömare att man skjuter på höjningen.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Samhälle En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Samhälle Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • Pengar

  Inflationen minskade i november

  Samhälle Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • Med backspegeln som kompass

  Samhälle De strukturella faktorer som kan förklara nedgången i de reala räntorna bakåt i tiden talar för att både de rörliga och bundna räntorna kommer att förbli låga ur ett historiskt perspektiv framöver, skriver SBABs chefsekonom Robert Boije.

 • Nytt landmärke i Helsingfors

  Samhälle På onsdag öppnar ett nytt, toppmodernt centrumbibliotek i Helsingfors. Notan för byggkalaset landar på hisnande 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor. 

 • FN öppnar innovationscenter i Lund

  Samhälle Tillsammans med Ideon Science Park ska FN-organisationen UNOPS, med huvudkontor i FN-byn i Köpenhamn, öppna ett globalt innovationscenter i Lund.

 • En kommun för både stad och landsbygd

  Samhälle Västervik kan beskrivas som en riktig sommarstad och kommunen har lyckats väl med att etablera sig som en attraktiv turistort. En av utmaningarna för tillväxt är det geografiska läget där långa pendlingsavstånd gör att det kan vara svårt att locka företagsverksamheter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived