• Ekonomipriset till Nordhaus och Romer

  Samhälle Två av de mest tippade nationalekonomerna fick 2018 års ekonomipris till Alfred Nobels minne. Det mest överraskande var att Paul Romer och William Nordhaus fick dela priset.

 • AMF utvecklar Sumpans nya resecentrum

  Samhälle Sundbybergs stad tecknar ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrum som byggs i samband med att Mälarbanan får fyra spår.

 • “För bra ordning i de offentliga finanserna”

  Samhälle Även om det fortsatt går bra för Sverige och svensk ekonomi, går vi en avmattning till mötes. Och det kommer inte att hjälpas av en svag regering som inte kan genomföra några reformer. Det menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som talade på Stora Näringslivsdagen i Västerås på måndagen.

 • America first eller America alone?

  Samhälle Det finns två stora dragare i den globala ekonomin för tillfället med USA och Kina, menar Alasdair Ross, Countries Editor på The Economist, och han tror att det blir en ”rough ride” över de närmaste två åren. Men medan handelskriget eskalerar står inte övriga världen still och väntar utan nya allianser och handelsvägar bildas.

 • Vågar Riksgälden utmana om kronan?

  Samhälle När Riksgälden nu uppdaterar sitt förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning blir det intressant att se om man vågar fortsätta att utmana Riksbanken.

 • Drömmen om en skola för drömmar

  Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • SBAB: Handelskrig kan ge global recession

  Samhälle SBAB:s chefsekonom Robert Boije varnar i samband med Business Arena Stockholm för vad följderna kan bli av ett utökat handelskrig mellan USA och Kina.

 • Blandning är ett vinnande koncept

  Samhälle Kraven på en modern organisation som lämnat det traditionella, hierarkiska ledarskapet bakom sig blir allt viktigare. Vilka trender ser de höga cheferna själva? Frågan diskuterades under Business Arenas inledning på onsdagsmorgonen.

 • Ohlsson: Risker med att rensa bort elpriser

  Samhälle Det finns risker med att räkna bort lättrörliga faktorer såsom energipriser när man gör en inflationsbedömning. Det säger riksbanksledamoten Henry Ohlsson på Business Arena Stockholm på onsdagen.

 • Bravida förvärvar i Finland

  Samhälle Bravida köper finska Hangö Elektriska. Bolaget har 90 medarbetare och en omsättning på runt 160 miljoner kronor. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Samhälle Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • Veidekke får uppdrag i Norvik Hamn

  Samhälle Veidekke Anläggning har fått i uppdrag av Stockholm Norvik Hamn att bygga byggnader för den nya järnvägen mellan Nynäsbanan och hamnen. Kontraktet är värt 187 miljoner kronor. 

 • Ändrat tonläge i Riksbanken

  Samhälle Det finns tecken som tyder på att duvorna i Riksbanksdirektionen närmat sig räntehöjarlägret. Den analysen gör Danske Bank efter att ha läst protokollet från Riksbankens senaste räntemöte, som offentliggjordes på måndagen.

 • Gather växer så det knakar

  Samhälle Gather, ibland jämförd som den svenska motsvarigheten av SXSW i Texas, arrangeras i Stockholm för andra året i rad och stadsutveckling är ett självklart inslag även den här gången.

 • Svag underliggande inflation i augusti

  Samhälle Inflationstakten ligger fortsatt över Riksbankens tvåprocentsmål i augusti men landade under såväl Riksbankens som analytikernas förväntningar. Det visar nya siffror från SCB.

 • Pousette: Smart att vänta med höjning

  Samhälle Räntan kommer att höjas med 0,25 procentenheter i december eller i februari. Genom att utesluta en räntehöjning i oktober undviker Riksbanken att öka osäkerheten i en politisk situation efter valet.

 • Kommentar: Vi lär få vänta ett tag till på högre ränta

  Samhälle Riksbanken har med dårens envishet vidhållit att en för många efterlängtad höjning av reporäntan skulle ske innan innevarande års utgång. Nu när det inte finns så många månader kvar av året så har bankens direktion börjat indikera att vi kanske får vänta åtminstone till februari 2019.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived