• Med backspegeln som kompass

  Samhälle De strukturella faktorer som kan förklara nedgången i de reala räntorna bakåt i tiden talar för att både de rörliga och bundna räntorna kommer att förbli låga ur ett historiskt perspektiv framöver, skriver SBABs chefsekonom Robert Boije.

 • Nytt landmärke i Helsingfors

  Samhälle På onsdag öppnar ett nytt, toppmodernt centrumbibliotek i Helsingfors. Notan för byggkalaset landar på hisnande 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor. 

 • FN öppnar innovationscenter i Lund

  Samhälle Tillsammans med Ideon Science Park ska FN-organisationen UNOPS, med huvudkontor i FN-byn i Köpenhamn, öppna ett globalt innovationscenter i Lund.

 • En kommun för både stad och landsbygd

  Samhälle Västervik kan beskrivas som en riktig sommarstad och kommunen har lyckats väl med att etablera sig som en attraktiv turistort. En av utmaningarna för tillväxt är det geografiska läget där långa pendlingsavstånd gör att det kan vara svårt att locka företagsverksamheter.

 • Kommersiella fastigheter på FI:s radar

  Samhälle Finansinspektionen analyserar fortsatt bankernas exponering mot den kommersiella fastighetssektorn. Det sa generaldirektören Erik Thedéen i samband med att halvårsvis stabilitetsrapport presenterades på tisdagen.

 • Växjö – Europas grönaste stad?

  Samhälle Växjö har rört sig från att vara en stor småstad till en liten storstad med miljöfokus. Något som gått vare sig EU eller regeringen obemärkt förbi. Nu prisas den småländska tätorten som både Årets arkitekturkommun och Green Leaf Award 2018-vinnare.

 • Köpenhamn får globalt forskningscenter

  Samhälle Danmarks hälsovårdsminister har skrivit under ett avtal med forskningsorganisationen CGIAR och Världsbanken om att etablera ett nytt forskningscenter kring antibiotikaresistens i Köpenhamn.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • SBAB: Fortsatt låga boräntor framöver

  Samhälle SBAB spår att boräntorna kommer att ligga kvar på historiskt låga nivåer även efter att Riksbanken höjt reporäntan. Till 2022 spår man en ökning av 3-månadersräntan med drygt 1 procentenhet. 

 • Inte raka spåret i sydost

  Samhälle Tåg är på tapeten när infrastruktursystemet ska byggas ut och rustas upp. SJ har haft det besvärligt, inte minst i år där den varma sommaren gav förseningar på 40 procent av alla långdistanståg i juni. Debatten om höghastighetsbanan rullar vidare med nya direktiv om hastigheter och finansiering.

 • Persontrafiken minskar över sundet

  Samhälle Antalet fritidsresor med bil över Öresundsbron ökade med 3,3 procent under de tre första kvartalen i år, jämfört med samma period 2017. Resor med rabatten Bropass Business ökade också men totalt sett minskade trafiken med 0,2 procent.

 • Moody’s expanderar i Stockholm

  Samhälle Det amerikanska ratinginstitutet Moody´s etablerar ett Stockholmsbaserat dotterbolag och flyttar till större lokaler då man ser möjligheter att växa ytterligare i Sverige och övriga Norden framöver.

 • Skanska säljer kontorstorn i Boston

  Samhälle Skanska säljer en kontorsbyggnad i Boston för 455 miljoner dollar, motsvarande cirka 4 miljarder kronor, till SVF Acquisitions, som samägs av American Realty Advisors och Norges Bank Real Estate Management.

 • Riksbanken håller räntan oförändrad

  Samhälle Riksbanken lämnar räntan oförändrad på onsdagen och upprepar budskapet att den första räntehöjningen på sju år kommer i december eller februari.

 • Riksbanken väntas höja räntan i december

  Samhälle Onsdagens räntebesked från Riksbanken blir antagligen en ganska odramatisk historia men många bedömare tror att centralbanken kommer signalera tydligare att det blir en höjning i december.

 • Byggstart närmar sig under Fehmarn-Bält

  Samhälle Det tyska parlamentet, Förbundsdagen, behandlar ett lagförslag som kan förhindra ytterligare förseningar av byggstarten för Fehmarn Bält-tunneln.

 • Åre satsar på hela året

  Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived