Har du gjort en skarp iakttagelse som andra borde ta del av? Tycker du att något är åt helsike fel? Vill du bemöta eller kommentera någon annans debattinlägg? Under rubriken ”Opinion” presenterar Fastighetsnytt inlägg i olika aktuella frågor på hemsidan. Inläggen publiceras även i vårt dagliga nyhetsbrev som går ut till tusentals läsare i fastighetsbranschen.

För signerade artiklars korrekthet och innehåll svarar författaren.

Läs gärna tidigare inlägg. De finns längre ner på sidan i kronologisk ordning.

Är du intresserad av att skriva ett inlägg kan du skicka en förfrågan till Mattias Fröjd: mattias.frojd@fastighetsnytt.se


 • Replik: “Stambanor är nödvändigt för den regionala pendlingen”

  Opinion En huvudstad som bygger sin styrka på att hålla tillbaka andra delar av landet är en svag huvudstad, fyra vd:ar för handelskamrarna i syd, väst, öst och Jönköping.

 • Krönika: Bostadsdebatten leker följa John

  Opinion Den som lyfter blicken hittar en betydligt bredare palett av bostadspolitiska åtgärder än vad som brukar nämnas i debatten och som skulle kunna underlätta Sveriges ansträngda bostadsmarknad, skriver Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP.

 • Krönika: “Friska pensionärer efterfrågar nya typer av boenden”

  Opinion Det finns ett otroligt sug efter ett boende som inte är ett trygghetsboende eller äldreboende, något som marknaden kan dra nytta av, skriver Mona Kjellberg.

 • Debatt: Högkostnadståg löser inte bostadsproblemen

  Opinion Regeringen och de partier som yrkat på nya höghastighetsbanor behöver tänka om, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare.

 • Debatt: “Att bygga nytt är dåligt för klimatet”

  Opinion Just nu är det lukrativt att bygga nytt med hjälp av växthusgasutsläpp men för planetens skull bör det bli betydligt dyrare och det fort, skriver Sanna Hederus och Åsa Kallstenius, chefsarkitekter på Kod Arkitekter.

 • Replik: 560 äldreboenden bara en del av utmaningen

  Opinion Det behövs investeringar på över 200 miljarder kronor för att bygga de äldreboenden, skolor och förskolor som behövs, skriver Anders Berglind på Wästbygg.

 • Replik: Vi är oroliga för hyresgästernas konsumentskydd

  Opinion Ola Johansson (C) har fel när han hävdar att Hyresgästföreningen sprider skrämselpropaganda om Januariavtalets konsekvenser för hyresgästernas konsumentskydd, skriver Marie Linder och Erik Elmgren från Hyresgästföreningen.

 • “Ta hjälp av privata sektorn för att lösa äldreboendekrisen”

  Opinion Bristen på äldreboenden utgör en av våra största samhällsutmaningarna i modern tid. Kjell Stenudd, ansvarig för affärsutveckling på Altura, uppmanar regeringen att ta hjälp av de privata aktörerna.

 • Johansson (C): Skrämseltaktik ger dålig debatt om hyrorna

  Opinion “Trots att ingen vare sig i debatten eller i skarpa beslutsförslag i Sveriges riksdag förespråkat införandet av marknadshyror, har det blivit ett begrepp som man använder sig av för att skrämmas”, skriver riksdagsledamoten och bostadspolitiska talespersonen Ola Johansson (C).

 • Vilken butik blir först med konsertlokal?

  Opinion Det krävs nya samarbeten och kreativa idéer för att stadskärnorna ska överleva, skriver Helena Olsson på Fastighetsägarna Stockholm.

 • “Fastighetsägarna kan bidra till ett starkare nattliv”

  Opinion Kan nattlivet i Stockholm räddas genom en särskild bostadskö för den som störs? Två borgarråd i Stockholm lyfter idén i en debattartikel riktad till fastighetsägare och bostadsbolag.

 • Använd era verktyg för att bygga ett gott samhälle

  Opinion Det är, som tur är, ovanligt att läkare skriver ut medicin innan man ställt diagnos. På samma sätt behöver politiken definiera problemet, innan man börjar vidta åtgärder.

 • Vissa idéer är inte bara idéer, de är hållbara idéer

  Opinion Ordet hållbarhet har utan tvekan blivit ett begrepp som urvattnats en hel del det senaste decenniet och där green washing gjort sig gällande. Det har gått så långt att man inte riktigt kan urskilja vanliga idéer från hållbara idéer längre.

 • Vi ska inte bygga, vi ska förvalta

  Opinion Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas. Oavsett om den byggs i klimatneutral betong, cement, stål eller ens i trä, så är det mest hållbara idag att inte bygga något alls och låta vår ömtåliga planet vara i fred. För så dåliga är dagens metoder.

 • Ger man sig in i leken får man leken tåla?

  Opinion Under de senaste åren har ett nytt investeringsalternativ i fastighetsbranschen växt fram för privatpersoner – Crowdfunding. Men regelverket har inte hunnit med och det finns projekt där privatinvesterare har förlorat stora delar av sitt investerade kapital.

 • Byggbranschen har satt på hörselkåporna

  Opinion När marknaden nu sviktar fastnar diskussionen i frågan om minskad efterfrågan till följd av kundernas bristande betalningsförmåga. Lösningen finns när vi vänder på resonemanget. Det behövs ett nytt mindset där priset på en bostad sätts efter vad kunden vill och kan betala.

 • Sätt bostadskonsumenten i centrum

  Opinion Det viktigaste steget i en reformering av bostadsmarknaden är problemformuleringen. Läser vi vad som skrivs och lyssnar till vad som sägs då träder bostadsmarknaden fram som ett mångfacetterat område där var tid har sina problem och lösningar. En återblick och kopia av svunna tider kan lätt leda fel! Det gäller att våga tänka nytt!

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived