Har du gjort en skarp iakttagelse som andra borde ta del av? Tycker du att något är åt helsike fel? Vill du bemöta eller kommentera någon annans debattinlägg? Under rubriken ”Opinion” presenterar Fastighetsnytt inlägg i olika aktuella frågor på hemsidan. Inläggen publiceras även i vårt dagliga nyhetsbrev som går ut till tusentals läsare i fastighetsbranschen.

För signerade artiklars korrekthet och innehåll svarar författaren.

Läs gärna tidigare inlägg. De finns längre ner på sidan i kronologisk ordning.

Är du intresserad av att skriva ett inlägg kan du skicka en förfrågan till Mattias Fröjd: mattias.frojd@fastighetsnytt.se


 • “Är Greta Thunberg vår tids Galileo?”

  Opinion Det finns stora likheter mellan klimataktivisten Greta Thunberg och naturvetaren Galileo Galileo, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.

 • “Momsreglerna för fastigheter behöver reformeras”

  Opinion Krångliga momsregler och otydliga definitioner av olika fastighetsändamål skapar problem i på flera håll i branschen. Mycket skulle vara vunnet på en ändring av momslagen, skriver skatteexperterna Leonie Selting och Per-Eric Grön.

 • Viktiga punkter i de nya skärpta reglerna för andrahandskontrakt

  Opinion I höstas skärptes hyreslagens regler i ett försök att komma till bukt med problemet kring felaktig andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Några lagändringar är värda att lyfta fram, skriver advokaten Magnus Steninger.

 • Lundström: Kommersiella fastigheter i riskzonen

  Opinion Finansinspektionen uttrycker i sin rapport ”Stabiliteten i det finansiella systemet” från 24 november 2019 en oro för den kommersiella fastighetsmarknaden. Oron är väl befogad när ledande aktörer handlar som om nu rådande förutsättningar för fastighetsmarknaden är normala, skriver Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.

 • Varför ta anställning när du kan vara giggare?

  Opinion Det finns en förutfattad mening om att det endast är de seniora tjänstemännen som passar för att gigga. Det stämmer inte – i slutändan handlar alla jobb, enkla som kvalificerade, om att sälja en viss tjänst oavsett om det är som anställd eller egenföretagare, skriver Alexander Björck.

 • Sverrir Thór: Börsnoteringen som kan vara beviset på peak oil

  Opinion Hoppet om att en grön omställning kommit så långt att det inte finns någon återvändo kan faktiskt stärkas av Aramcos börsnotering, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór. 

 • “Förbjud bostadsrätter med enstaka småhus”

  Opinion Att skapa bostadsrättsföreningar av flera småhus är ett otyg som endast görs för att fastighetsutvecklarna ska tjäna mer pengar, skriver Hans Lind.

 • “Nya boendeformer kan hämma psykisk ohälsa”

  Opinion Det finns fler anledningar är de rent ekonomiska att skapa nya boendeformer. Mer delade boendemiljöer kan skapa ett friskare samhälle – och friskare individer, skriver skatteexperterna Leonie Selting och Per-Eric Grön.

 • Sverrir Thór: “Är Norden redo för en megalopolis?”

  Opinion Glöm Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I framtiden kanske vi snackar en enda megastad: Nordens megalopolis. Sverrir Thór berättar varför tanken är rimligare än du först tror.

 • Annika Arnström: “Skatteverket sätter domstolshierarkin ur spel”

  Opinion “Viljan att göra rätt för sig” framhålls i Skatteverkets verksamhetsbeskrivning. Men skattejuristen Annika Arnström undrar hur det egentligen står till med myndighetens vilja att göra rätt för sig själv.

 • “Varför stoppar politikerna huvudet i sanden?”

  Opinion Då, 2009, pratade vi om både integrationsutmaningar och brist på bostäder. Problembilden är densamma nu, tio år senare, skriver Sophia Granswed Baat i ett debattinlägg på Fastighetsnytt.

 • Sverrir Thór: “Det luktar desperation om Oscar Properties”

  Opinion Krisdrabbade bostadsutvecklaren Oscar Properties företrädesemission är den senaste i raden av åtgärder för att rädda bolaget och tyvärr luktar det alltmer desperation. Bolagets pressmeddelande som damp in i mailboxen på onsdagskvällen lämnar fler frågetecken än vad det ger svar.

 • “Här är fem faktorer för att lyckas med rekryteringen”

  Opinion Varför lyckas vissa företag med sin rekrytering och andra inte? Rekryteringsproffset Farnaz Mortazavi har identifierat framgångsfaktorerna.

 • Debatt: Så får vi fler bostäder till rimligt pris

  Opinion Felmatchningen mellan behov och utbud har skapat dagens situation på bostadsmarknaden där både brist och överskott råder samtidigt, skriver Jonas Spangenberg från Boklok och ger förslag på lösningar.

 • “BIM är en process – inte ett statiskt verktyg”

  Opinion Kommunikation är nyckeln till framgång och det är beställaren som har den i sin hand, skriver Tove Lindblad i ett nytt inlägg i debatten om BIM.

 • Debatt: BIM kräver nya arbetssätt

  Opinion BIM kräver mer än digitalisering av gamla arbetssätt 
för att bli ett alternativ att räkna med, skriver Svante Hagman, 
Olle Samuelson och Susanne Nellemann Ek på BIM Alliance.

 • “Så kan svenska bostäder bli klimatsmarta och spara miljarder”

  Opinion Att flyga mindre och sluta äta kött, har hamnat i fokus i klimatdebatten. Enklare och mer effektivt är att energioptimera våra bostäder, skriver Anna Ryott Viktor Vitell i en debattartikel.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived