• Den billiga svenska arbetskraften

  Krönikor Frågetecknen kring situationen bostadsmarknaden hopar sig och frågan jag ställer mig är vad Riksbanken gör om konjunkturen viker eller rentav en bubbla brister?

 • Prosit, är du sjuk eller?

  Krönikor När du kommer till din plats hajar du till. Kollegan intill hostar, nyser och fräser och är uppenbart vrålförkyld. Näsdukar, spray, tabletter och ett trött leende. Du känner frustrationen. Irritationen. Är man sjuk ska man vara hemma, inte på arbetsplatsen! Hur gör man nu? Ska du säga något? Nej. Istället tvingar du fram ett leende. 

 • En valvinnarfråga? 

  Krönikor Bostadsfrågan är märklig. Den finns på allas läppar. Den är alltid närvarande, vid frukostbordet, på bussen och på festen. Den kan bryta barriärer mellan främlingar. Ändå lyser den oftast med sin frånvaro i valrörelser. Varför?

 • Reformregering (S+M) bot mot stöket?

  Krönikor Alla är överens om att det kommer att bli stökigt efter valet i höst – och ingen vet hur partierna ska ta sig ur det hela.

 • Hoppas vi slipper bostadspolitik i valrörelsen! 

  Krönikor I en valrörelse är det frestande att lägga fram förslag som låter bra för den stora majoritet som inte är särskilt insatt, och som har annat att tänka på. Förslag som väljaren dock inte skulle falla för ifall de visste mer och hade tid att tänka efter. 

 • Gör det lättare att välja rätt än vad det är att välja fel

  Krönikor Vi kan hylla och klappa varandra på axeln för att vi cyklar då och då, kör en elbil eller sop-sorterar, och tro mig detta är bra – alla får tummen upp även från mig. Men för att realistiskt nå målen, på riktigt, måste mer göras i större skalor och det behövs politiska beslut som visar vägen långsiktigt.

 • Varför är det så lätt att göra fel?

  Krönikor I debatten om hur vi ska minska mänsklighetens påverkan på klimatet och ekosystemen finns det en grundläggande fråga som jag upplever att vi ställer oss lite för sällan: Varför är det så lätt att göra fel?

 • Låt kollisioner forma framtidens arbetsplats

  Krönikor Stadsutveckling handlar inte bara om var människor ska bo – det tål att upprepas i det oändliga. Idag råder stadsbrist, inte bara bostadsbrist i många av våra städer. Dumt då staden manifesterar själva ursprungsidén för engelska modeord som co-working spaces, makerspaces och co-labs.

 • Vad är en bostadsbubbla och har vi en?

  Krönikor “Hur kommer det sig egentligen att det finns så många disparata utsagor om de framtida bostadspriserna? Det enkla svaret är att det är synnerligen svårt att göra bostadsprisprognoser.” skriver Robert Boije

 • Snart har vi vant oss vid en helt annan välfärd

  Krönikor Vi har hört om det förut. Mekaniseringen av jordbruket, där bara skördemaskinerna minskade arbetsåtgången med 60 procent. Spinning Jenny – den mekaniska vävstolen, ångmaskinen och elektriciteten. Vår tids ångmaskin är digitaliseringen!

 • Planmonopol och tystnadskultur

  Krönikor Makt kan missbrukas. Under de senaste 20 har jag ett otal gånger hört fastighetsutvecklare klaga på godtycke och ineffektivitet i den kommunala hanteringar av planärenden.

 • Varför bygger vi fula och dåliga skolor?

  Krönikor För hundra år sedan var Sverige ett fattigt land. Trots det byggde i stort sett varje stad skolor av mycket hög kvalitet. Skolan blev ett landmärke och en del av stadens identitet. Den sågs som en symbol för insikten om kunskapens betydelse för Sveriges framtid. Tyvärr är det inte så idag.

 • Stark global konjunktur ger andrum – men klockan tickar 

  Krönikor Jag är övertygad om att flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, bostadsbrist och kontorsbrist måste lösas snabbt, innan den globala tillväxtmiljön vänder tillbaka, skriver Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

 • Ska en euro kosta mer än tio kronor?

  Krönikor Det var nog inte så här som motståndarna mot euron i folkomröstningen 2003 hade tänkt sig. Ett av nejsidans viktigaste argument var att en svag krona skulle rädda svensk ekonomi vid en allvarlig kris men ingen trodde väl då att kronan skulle kunna sjunka som ett blysänke även under normala förhållanden.

 • En närvarande pappa

  Krönikor Helsingborg en lördagsmorgon. Jag är gäst hemma hos mina vänner. Till sovrummet där jag ligger smyger sig barnskratt, viskningar och några hyschningar om att “Mary sover!”. Jag somnar om.

 • Rakt spår för ny järnväg?

  Krönikor Totalt sett omfattar Sverigeförhandlingen oerhört många miljarders investeringar och tekniska utmaningar. Men det är inte de tekniska utmaningarna eller finansieringen som är utmaningen utan det handlar om genomförandet;  planeringen, framtagande av detaljplaner och järnvägsplaner.

 • Nya regler för ränteavdrag

  Krönikor Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson en lagrådsremiss med förslag på nya skatteregler för företag. De nya reglerna medför främst förändringar för företags möjligheter att göra avdrag för ränte- och andra finansieringskostnader.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived