• Branschens utsläpp ökar

  Hållbarhet Boverket har släppt siffror för bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Statistiken är nedslående – den negativa miljöpåverkan från branscherna ökar. “Om inte branschen lyckas få ner utsläppen på egen hand krävs åtgärder från staten,” säger Kristina Einarsson på Boverket.

 • Energifokus för Olov Lindgren

  Hållbarhet Olov Lindgren har sedan årskiftet inrättat två roller, hållbarhetsansvarig samt energiansvarig.

 • Globala problem kräver globala lösningar

  Hållbarhet Det fungerar inte att Parisavtalets 193 medlemsländer utformar separata nationella strategier för att lösa globala problem. Globala problem måste lösas globalt, och globala tekniska system kräver global samordning för att lyckas.

 • Andrea Rossis Ecat ska nu finnas på marknaden

  Hållbarhet Leonardo Corporation uppger att man lanserat en kommersiell version av den italienska uppfinnaren Andrea Rossis kontroversiella uppfinning ECAT och siktar nu på att börja sälja miljövänlig energi minst 20 procent under rådande marknadspris.

 • Klimatpositiv energi med biokol

  Hållbarhet Enligt FN:s klimatpanel (IPCC) kommer kraftiga utsläppsminskningar inte vara tillräckligt för att hålla den globala uppvärmningen i schack utan det kommer även krävas andra åtgärder för att minska mängden växthusgaser i atmosfären. Panelen föreslår en dryg handfull metoder för att absorbera koldioxid – en av dessa är framställning av biokol.

 • Branschens chefer dåliga på hållbarhet

  Hållbarhet Kunskapen om hållbarhet och leverantörernas arbete är låg eller obefintlig bland många chefer på Sveriges största bolag. Det visar en ny rapport från SB Insight. Allra värst är situationen i fastighetsbranschen som harvar i botten av totalrankingen.

 • Radikal miljöpolitik – inga meningslösa uppoffringar

  Hållbarhet Häromdagen så skrev Hans Lind, som jag beundrar, en artikel med rubriken ”Varför bedrivs inte en mer radikal miljöpolitik?” som jag som ingrodd hållbarhetsnisse ämnar besvara.

 • Växjö – Europas grönaste stad?

  Hållbarhet Växjö har rört sig från att vara en stor småstad till en liten storstad med miljöfokus. Något som gått vare sig EU eller regeringen obemärkt förbi. Nu prisas den småländska tätorten som både Årets arkitekturkommun och Green Leaf Award 2018-vinnare.

 • Framsteg för artificiella träd

  Hållbarhet FN:s klimatpanel (IPCC) höjde i början av oktober tonläget och varnade i starkare ordalag än tidigare för konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Enligt panelen kommer det krävas väldiga ansträngningar framöver för att hålla nere utsläppen och dessutom kommer vi behöva dammsuga atmosfären på enorma mängder koldioxid – en teknik som faktiskt är på frammarsch.

 • Kommuner dåligt förberedda på skyfall

  Hållbarhet Många svenska kommuner saknar en hållbar strategi för att hantera kommande klimatförändringar, enligt en ny rapport från Sweco. 

 • Från kvantitet till kvalitet

  Hållbarhet Efter en lång sommar med ovanligt soligt, varmt och torrt väder, värmerekord och skogsbränder utom kontroll, är det dags att ta klimathotet på allvar.

 • Digitalisering är svaret på hållbarhetsutmaningen

  Hållbarhet Hållbarhet har under lång tid pekats ut som mänsklighetens största utmaning. Men allt för ofta fastnar diskussionen i domedagsscenarier. Genom digitaliseringen har vi dock skäl till större optimism.

 • Ekosystem är det nya svarta

  Hållbarhet I globaliseringens och digitaliseringens kölvatten, när kraven på utveckling och innovation är extremt höga och utmaningarna stora – blir förmågan att forma strategiska, värdeskapande nätverk avgörande för att överleva och lyckas.

 • L: Stockholm inte rustat för extremväder

  Hållbarhet Liberalerna vill rusta Stockholms stadsmiljö mot klimatförändringar och extrema väder. Det framgår av ett pressmeddelande.

 • FN-rapportör: De skor sig på andras olycka

  Hållbarhet Fastigheter är världens största marknad och internationella riskkapitalbolag reser jorden runt för att leta efter utmätta hem. Nu uppmanar FN:s rapportör svenska staten att leva upp till konventionen om mänskliga rättigheter och återta kontrollen över bostadsmarknaden. Ett av bolagen, Blackstone, slår dock ifrån sig kritiken. 

 • Varför är det så lätt att göra fel?

  Hållbarhet I debatten om hur vi ska minska mänsklighetens påverkan på klimatet och ekosystemen finns det en grundläggande fråga som jag upplever att vi ställer oss lite för sällan: Varför är det så lätt att göra fel?

 • Världens första cirkulära hus byggs i Danmark

  Hållbarhet Sex betongelement i bostadshus som kan plockas ned och återanvändas. Detsamma gäller för golv, gipsväggar och fasader. Det är tanken med det danska byggprojektet Circle House för nya hållbara, billiga bostäder i Århus.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived