• “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • Har bostadsdebatten rört sig vid nästa val?

  Business Arena Göteborg Hur kommer det nya styret att prägla samhällsbygget i Göteborg under denna mandatperiod? Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren, besökte Business Arena Göteborg för att prata om bostadssituationen.

 • All inclusive i nya hyresrätter?

  Business Arena Göteborg Skillnader mellan olika boendeformer och huruvida bostadsrätten är orättvist gynnad är en fråga som seglat upp allt högre på dagordningen de senaste åren. Så även under Business Arena Göteborg som arrangerades på tisdagen.

 • ”Jag är så trött på samverkan”

  Business Arena Göteborg Samverkan är vad man har förstått lösningen på det mesta, men hur fungerar det i praktiken? Det är ofta lätt att hitta goda relationer inom sin egen sfär men när tillväxten sker samtidigt på många olika fronter gäller det även att lyckas dra jämt över både block, bransch och organisationsgränser. Det pratas samverkan i alla dess former men vad betyder det egentligen?

 • “Kan inte räkna kronor och ören på dag ett”

  Business Arena Göteborg Stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah i Rosengård, Malmö är ett av vår tids mest omdiskuterade sådana. Projektet har både hyllats och fått skarp kritik. Under Business Arena Göteborg förklarade några av aktörerna varför de vill vara med i projektet.

 • Hur ska bostäderna kunna efterfrågas?

  Business Arena Göteborg Även om det fortsatt finns ett enormt stort behov av bostäder i Sverige, byggs det äntligen mer än på länge. Men vem har råd att efterfråga de bostäder som byggs?

 • Massage hos tandläkaren

  Business Arena Göteborg Dela – Uppleva – Leverera. Det är de trender som teknikjournalisten och komikern Karin Adelsköld råder oss att fundera kring om vi vill lyckas i den digitala ekonomin.

 • Göteborgarna tittar framåt istället för bakåt

  Business Arena Göteborg Utvecklingspotentialen i på Göteborgs kommersiella fastighetsmarknad är stor och det är mycket på gång. Det gäller inte minst handeln som inte har utvecklats mycket de senaste 25 åren.

 • Från grå hamnstad till turistmål

  Business Arena Göteborg Från Rotterdams centrala delar sträcker sig hamnen 40 kilometer längs floden. Hamnen är i dag både navet och utmaningen för staden. Med automatisering och effektivisering sjunker antalet arbetstillfällen i hamnen och staden arbetar för att skapa nya arbetstillfällen inom nya verksamheter. Här spelar attraktiva stadsmiljöer en central roll.

 • Hotel California – Örnarna har svaret

  Business Arena Göteborg Har man en gång checkat in på Hotel California så kommer man aldrig därifrån. Man kan checka ut när man vill men man kan inte ta sig därifrån. Så sjunger den amerikanska rockgruppen Eagles och det är enligt Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson en alldeles förträfflig metafor för den situation världens centralbanker befinner sig i.

 • ”Alla bor i samma trappuppgång”

  Business Arena Göteborg Vad efterfrågar de unga i Göteborg? Under Business Arena Göteborg tog 18-årige Wissam Morabet plats på scenen.

 • ”Branschen får nog anpassa sig till att det blir småduttande”

  Business Arena Göteborg Politikerna skapar förutsättningarna så sköter marknaden byggande. Så brukar det låta när man diskuterar den bästa lösningen för ett ökat byggande, frågan handlar förstås om vilka förutsättningar som behöver skapas.

 • ”Det är inte socialt hållbart att vi inte litar på våra medmänniskor”

  Business Arena Göteborg Fastigheter står för 40 procent av jordens energiförbrukning, vilket innebär att fastighetsbranschen har ett extra stort ansvar i hållbarhetsarbetet för att uppnå de lokala och globala klimatmålen. Miljörelaterade frågor har branschen därför av naturliga skäl pratat om länge, desto nyare är diskussionerna om social hållbarhet. Trenden utmärker sig exempelvis i att allt fler företag kompletterar sina CSR-strategier och hållbarhetstjänster med sociala perspektiv.

 • E-handeln – konkurrent eller komplement?

  Business Arena Göteborg E-handeln har länge diskuterats som ett hot mot de fysiska butikerna.

 • En dunklare bild under ytan

  Business Arena Göteborg Även om börsens positiva utveckling och skriverier i media indikerar att vi går mot en ljus ekonomisk framtid visar sig en annan och dunklare bild när man skrapar på ytan.

 • Trängselskatt eller inte

  Business Arena Göteborg Infrastrukturen och dess utveckling ses som det kanske allra viktigaste för Göteborgs framtid med Västsvenska paketet i centrum. 34 miljarder ska investeras där en stor del av kakan ska finansieras av trängselskatten. Politiskt är man för trängselskatt men frågan har också väckt sådant motstånd att man lyckats få till stånd en folkomröstning.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived