• Höghus på gång i Sickla

  Arkitektur Nacka kommun har tillsammans med Atrium Ljungberg bjudit in till ett parallellt uppdrag för att utreda förutsättningarna för ett nytt höghus vid Sickla Station. 

 • Svenska arkitekter vinner tävling i Norge

  Arkitektur Arkitektgruppen Lipinski Lasovsky Johansson har vunnit en gestaltningstävling i Norge. Tävlingen avsedde en ny museibyggnad för Norsk Skogsfinsk Museum, belägen i Svullrya, där det vinnande bidraget tituleras “Finnskogens hus” och var en av totalt 203 bidrag. 

 • Sweco förvärvar tyskt verkstadsföretag

  Arkitektur Sweco har tecknat avtal om förvärv av det tyska verkstadsföretaget BML Ingenieure GmbH i Frankfurt. Syftet är att stärka Swecos position inom teknik och arkitektur i Europa. 

 • Efter rivning kommer förädling

  Arkitektur Valår och ny myndighet, Delmos – Delegationen mot segregation. Segregationen i samhället och våra städer blir alltmer påtaglig. Vi ser återkommande larmrapporter från miljonprogramsområden och frågan om utanförskap och segregation kommer sannolikt vara central i valrörelsen. Sedan länge har arkitekturen och planeringen av enskilda bostadsområden framhållits som en av de grundläggande orsakerna till stadens ojämlikheter.

 • Nyréns utvecklar jämställda platser

  Arkitektur Nyréns Arkitektkontor har sedan 2016 arbetat med projektet Equalizer som går ut på att undersöka hur offentliga platser kan bli mer jämställda. I dagsläget har projektet kommit halvvägs och startat implementering av en ny metod med så kallade “störningar”. 

 • Ettelva och Millimeter slås ihop

  Arkitektur Millimeter Arkitekter slås samman med ETTELVA Arkitekter och bildar ett gemensamt kontor i Stockholm. Sammanslagningen ska utöka kompetensen inom hotell och därmed skapa ett bredare utbud för fastighetsägare och hotelloperatörer. 

 • Dags att visa större hänsyn vid takpåbyggnader

  Arkitektur Hänsynsfulla takpåbyggnader kan stärka kvalitéerna hos befintliga byggnader och ge arkitektur med respekt för kulturarv och stadsrum. Trots detta ser vi fortfarande exempel som går åt rakt motsatt håll. Det är dags att visa större respekt för vårt kulturarv – även det modernistiska, skriver Åsa Kallstenius och Sanna Hederus, chefsarkitekter på Kod Arkitekter.

 • Regeringen vill inrätta en riksarkitekt

  Arkitektur På torsdagen presenterade regeringen sin proposition för politik för gestaltad livsmiljö, där man föreslår att ett nytt politiskt mål för arkitektur, form och designpolitik införs.

 • Algoritm och människa möts i molnet  

  Arkitektur Från skrivbord, pennor och papper via streck på datorn till att idag få tiotusentals förslag från molnet. Den tekniska utvecklingen är sällan så tydlig som hos arkitekterna. Nästa steg stavas generativ design.

 • Ledningsförändring hos BAU Arkitekter

  Arkitektur Peter Walker blir ny vd på BAU Arkitekter. Samtidigt tar Stina F McKay över som ordförande. Dessutom skapar man en ny roll som vice vd, en roll som tillträds av Peter Bäckström. 

 • Beslut om Varbergs nya station

  Arkitektur Under hösten 2017 antogs två förslag till Varbergs nya station. Nu har valet landat på förslaget från OkiDoki, som framtog sitt bidrag i samarbete 02 Landskap. 

 • Ulrika Bergström blir vd på Nyréns

  Arkitektur Arkitekten Ulrika Bergström utses till ny vd på Nyréns Arkitektkontor. Hon kommer senast från rollen som affärsområdeschef för Nyréns Urbana rum och tillförordnad vd på företaget.

 • Murman arkitekter utökar sitt team

  Arkitektur Murman Arkitekter anställer arkitekten Susanna Juhlin Glembrandt. Hon kommer närmast från Nyréns Arkitektkontor.

 • AIX förvärvar GRAD Arkitekter

  Arkitektur AIX Arkitekter expanderar och förvarar GRAD Arkitekter. Sébastien Corbari och Meryem Gülenay, som idag utgör GRAD, går över till AIX den första februari 2018.

 • Nya delägare hos FOJAB arkitekter

  Arkitektur FOJAB arkitekter utvecklar verksamheten och utökar ägargruppen med åtta nya delägare. Samtliga tillträdde den första januari 2018.

 • De vinner tävlingen om Lunds nya station

  Arkitektur Elding Oscarson och C.F. Møller Architects förslag har valts som vinnare för utvecklingen av Lunds centralstation. 

 • Dubbelt så stort Halmstads-museum

  Arkitektur Forsen får i uppdrag av Halmstad kommun att projekt- och byggleda om- och tillbyggnaden av Hallands konstmuseum, som i och med arbetet kommer att bli nästan dubbelt så stort. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived