+
 • NR 1 – 2012

  PUBLICERAD 2012-02-16 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-20 17:12

  Välkommen till årets första nummer av Fastighetsnytt!

  Vi är stolta över vår nya form, och över såväl gamla som nya skribenter, men Fastighetsnytt fortsätter med det vi tror på även i det första numret 2012. Du som läser tidningen ska få en kvalificerad orientering inom ekonomi, marknad och angränsande fastighetsrelaterade ämnen av relevans.

  Det ska vara enkelt att hitta fram till ”ditt” område i tidningen och det ska vara meningsfullt och inspirerande att läsa artiklarna. Våra krönikörer ska vara de duktigaste inom sina respektive områden och vi ska vara snabba med att fånga upp viktiga tendenser i omvärlden (skrivbordens uttåg till exempel, se sidan 28).

  Textstorlek

  Dela med andra

  När du har läst Fastighetsnytt ska du som beslutsfattare ha ökat dina möjligheter att göra ett bra jobb helt enkelt.

  Och den snabba nyhetsrapporteringen hittar du naturligtvis på vår nya fina hemsida!

  I nummer 1 rekommenderar vi Göran Rosenbergs krönika om vikten av socialt kapital i den urbana miljön, det vill säga att vi fortsätter att hålla umgängesformerna levande i den anonyma och synnerligen välbefolkade miljön i storstad, och inte tar det sociala kittet för givet.
  Det kan gå helt fel:

  ”När jag för några år sedan filmade i centrala Baltimore, USA, numera världsbekant genom teveserien The Wire, gick gränsen mellan civilisation och barbari bara några kvarter från downtown”.

  I mars 2010 berättade den isländske ekonomiprofessorn Gudmundur Magnússon om den imploderande isländska ekonomin. Glädjande nog kan han ungefär två år senare återkomma med en artikel om ett land som tagit sig samman och kommit ner på fötterna, trots den dramatiska situation som rådde. Det handlar om en liten ekonomi, men kan ända vara intressant läsning i en tid av ekonomisk oro i stora delar av Europa:

  ”Som det ser ut nu kommer det att endast ta Island några få år att uppnå samma välståndsnivå som före krisen medan återhämtningen förmodligen tar ett decennium i de sydeuropeiska länderna”.

  Det talas mycket i globala termer idag, men vi hade ambitionen att skriva om ekonomi ur ett mer jordnära perspektiv. Därför är det glädjande att Mats Kinnwall, chefekonom på SKL, medverkar som krönikör med inriktning på de svenska kommunernas ekonomiska situation. En nog så viktig sektor att följa även för svenska fastighetsbolag och konsultföretag av olika slag.

  Marknadsblocket handlar mycket om de alternativa finansieringsformer som växer fram som ett resultat av nya regler på det finansiella området. Det verkar onekligen som att den som ska låna pengar till fastighetsaffärer behöver tänka i nya banor:

  ”Sannolikt ökar Solvens II-reglerna institutionernas vilja att låna ut pengar, vilket delvis kan möta det lånebehov som uppstår när bankerna minskar sin utlåning. Solvens II-reglerna kan dock även sätta begränsningar för hur lån till exempelvis fastigheter skall struktureras” (sidan 27).

  Vi hälsar även Bojan Ticic från Jones LangLaSalle välkommen som ny marknadskrönikör med god blick för de europeiska sammanhangen. Örjan Wikforss skriver om ledarskap, Göran Cars om förtätning och Hans Lind frågar sig bland annat vad man egentligen kan veta om produktivitetsutveckling inom byggsektorn. Lars Backemar skriver om handel och Bo Nordlund om verkligt värde.

  Som vanligt i nummer 1 presenterar Fastighetsnytt den svenska fastighetsmarknaden för en internationell publik på fastighetsmässan Mipim. Missa inte intervjun med Cecilia Hermansson eller den överskådliga analysspecialen med sju skarpa analytiska hjärnor som ger sin syn på 2011 och vad som kan förväntas av 2012!

  Daniel Bergstrand
  Chefredaktör

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived