+
Restaurangen i toppen kommer att erbjuda gäster en utsikt över hela Stockholm. Illustration: JM
 • JM:s skybar i södra Stockholm närmar sig

  PUBLICERAD 2020-01-15 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2020-01-16 13:26

  Endast tre våningar återstår innan JM:s tredje – och högsta – bostadstorn står klart på Liljeholmskajen i södra Stockholm. Högst upp på 26:e våningen i bostadshuset ska en restaurang flytta in.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fyra kvarter med 650 bostäder håller på att ta form på Liljeholmskajen söder om Söder i Stockholm. Det är JM som projekterar och bygger och två av fyra höghus står klara. Det tredje har strax nått toppen och högst upp ska det byggas en restaurang där gästerna erbjuds utsikt över Stockholm i alla väderstreck.

  Kajplats 6 blir Liljeholmskajens högsta hus och får en skybar i toppen. Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter/JM

  Jon V. Semb-Josefson, projektchef JM, säger att det i dagsläget pågår produktion av bjälklaget över det översta bostadsplanet.

  – På detta plan ska det först byggas en teknikvåning för bland annat värmecentral och ventilationsanläggning. Sedan kommer två våningar varav den längst upp (på plan 26) ska inrymma en restaurang och skybar med milsvid utsikt i 360 grader över Stockholm och Årstaviken, skriver han i ett mejl till Byggindustrin.

  Ger ny skyline

  Bygget av Kajplats 6 kommer patt pågå fram till februari 2021 men redan i december 2019 flyttade de första boende in i sina lägenheter i annan del av byggnaden. Totalt består projektet av 199 lägenheter och 6 kommersiella lokaler varav två är avsedda för restauranger.

  JM:s projekt på Liljeholmskajens består av fyra höga hus och ett lägre bostadshus utmed Årstabron. Illustration: JM

  – När Kajplats 6 är klar kommer vi bygga klart kvarteret K7 som ligger mellan Kajplats 6 och det lägre Brohuset som ligger utmed Årstabron. K7 inrymmer 184 ägarlägenheter och planeras stå klart hösten 2022. Då kommer Stockholms nya skyline längs med Liljeholmskajen vara komplett, säger Jon V. Semb-Josefson.

  Alessandro Ripellino Arkitekter har ritat Liljeholmskajen åt JM.

  Andreas Jennische

  2 kommentarer

  1. Jim Huz 2020-01-20

   Som vanligt gräsligt fult och dystopiskt. Den milsvida utsikten tittar ut över liknande fula jättelådor. Arkitekter och byggherrar – SKÄMS. Vi är allt fler som känner direkt förakt för er – och planerarna på Stockholms stad. Väldigt ledsam “utveckling”

   Reply

  2. FD 2020-01-16

   Dessa byggnader är förfärliga. Hela kvarter är nu helt förstörd.

   Arkitekturen och allt omkring är så fult man mår riktigt illa.
   hur i hela världen fick ni idén att bygga något så själlöst?

   Hoppas de kommande generationer kräver rivning.

   Varför köper ni endast Made in China material nuförtiden?

   Det är den fulaste design man kan få tag i! Och den sprider sig och förfular hela världen nu!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived