+
Erik Elvingsson Hedén. Foto: SB Insight
 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  PUBLICERAD 2019-12-11 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-12-11 16:06

  På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Politisk enighet krävs för att Sverige ska lyckas nå klimatmålen, trygga energiförsörjningen och minska klimatutsläppen. Nu väljer dock M och KD att hoppa av energiöverenskommelsen från 2016 och målet om att Sverige ska ha ett helt förnybart energisystem 2040.  

  Avhopparna vill i stället att Sverige ska bli fossilfritt, till fördel för kärnkraften och dagens reaktorer som uppges ha minst klimatutsläpp. Energiminister Anders Ygeman (S) kopplar dock ihop det politiska utspelet med att partierna vill få med SD i överenskommelsen, enligt SvD. 

  Vill att branschen bekänner färg

  Oavsett bakomliggande skäl så tycker Erik Elvingsson Hedén, vd på SB Insight som arbetar med hållbart varumärkesbyggande, att det är hög tid även för fastighetsbranschen att avslöja sin linje.  

  – Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan. Är fastighetsbranschen för eller emot kärnkraften? Är kärnkraften en nödvändighet för att klara av dagens klimatutmaningar eller inte? 

  Men från branschen sida är reaktionen fortsatt sval. 

  – Vi har ingen ståndpunkt i kärnkraftsfrågan och jag avstår från att kommentera avhoppet, säger hållbarhetschef Rikard Silverfur till Fastighetsnytt.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived