+
Erik Pelling (S) är positivt inställd till testet av en ny app som ska informera grannar till byggen. Foto: Uppsala
 • Uppsala testar ny app tillsammans med bostadsbolag

  PUBLICERAD 2019-12-03 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-12-04 08:28

  Hur mycket information en kommun än sprider om kommande byggen finns alltid en grupp som säger ”varför har vi inget fått veta?” Nu provar Uppsala en ny teknisk lösning för att råda bot på problemet.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är det Uppsalabaserade företaget Tmpl som inlett ett samarbete med Uppsala kommun för att prova om en ny digital tjänst kan tillgodose informationsbehovet kring nya byggen.

  Via boappen Tmpl ska byggherrar och kommun snabbt kunna skicka ut information om förändringar i närområdet till följd av att det byggs nya bostäder.

  Uppsala provar appen genom två utvalda bostadsbolag; Wallenstam och Rosendals fastigheter. Testperioden inleddes den 20 november och genomförs i området Rosendal där det byggs mycket nya bostäder. Vi appen nås 800 av Rosendals totalt cirka 2500 invånare direkt via ett flöde i mobiltelefonen.

  Varnar för störande arbeten

  Kommunalrådet Erik Pelling (S) är mycket positiv till att tekniken nu testas i större skala.

  – Vi jobbar med hemsidor, lappar i brevlådan och möten inför byggen och projekt men ändå slutar det ofta med att någon blir arg och vänder sig till media och så får vi en svekdebatt.

  En app som snabbt kan informera om kommande sprängningar, väg- och vattenavstängningar eller annan relevant information ökar chanserna att nå ut, tror Erik Pelling.

  Och än så länge kostar försöket inge skattepengar.

  – Det här är en win-win. Tmpl vill få in kommunen och testa tjänsten och vi får prova en ny metod. Om det fungera bra är målet att skala upp det. Men att det i så fall blir en tjänst kommunen får betala för, säger Erik Pelling.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived