+
Per Bolund. Foto: Miljöpartiet
 • Kritik mot ministern – “Bolund har inget att fira” 

  PUBLICERAD 2019-12-19 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-12-19 13:23

  Det har gått snart ett år sedan Per Bolund (MP) blev bostadsminister och nu haglar kritiken. “Bostadsministern har inget att fira”, skriver Moderaterna i en debattartikel och ger samtidigt januaripartierna en ordentlig känga. Nu ger sig även Centerpartiet och Vänsterpartiet in i debatten.

  Textstorlek

  Dela med andra

  En bostadsminister som i första hand är språkrör och finansminister är inget att hurra över. Ungefär så skriver Moderaternas bostadspolitiska talesperson, Carl-Oskar Bohlin, i debattartikeln “När ska Bolund jobba som bostadsminister?” och kritiserar det faktum att byggandet viker och bostadspolitiska propositioner i princip lyser med sin frånvaro.

  Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet, är benägen att hålla med när det gäller Bolunds delade ministerportföljer, men ser samtidigt inte det som något särskilt unikt. 

  – Bostadsfrågan har haft en undanskymd roll även i M-ledda regeringar. Men har nu ändå, i och med januariavtalet, blivit en av 3–4 prioriterade områden som hela regeringen behöver förhålla sig till. 

  Läs även: Hon lämnar Veidekke för Moderaterna

  Men Carl-Oskar Bohlin sågar januaripartierna (S, MP, L och C) för att begrava viktiga frågor i sega utredningar, om bolånetak, buller, överklaganden, strandskydd, uppskovsränta och regler.

  – Januariöverenskommelsen har inte mynnat ut i några skarpa förslag, trots att vi snart befinner oss i mitten av mandatperioden. 

  Ola Johansson upplever kritiken som orättfärdig.

  – Januariavtalet pekar ut flera stora och viktiga bostadsreformer som Sverige länge har behövt för att vi ska få en bättre fungerande bostadsmarknad. 

  Grundlagen kräver också att omfattande reformer utreds innan genomförande, fortsätter Johansson.

  – De ska redovisas och leda till riksdagsbeslut under mandatperioden. Tempot är högt, men det tycker såklart inte Moderaterna som helst hade velat göra detta själva med stöd av Sverigedemokraterna. 

  Socialdemokraterna bättre pådrivare

  Centerpartiet har däremot länge drivit de enklare åtgärderna som M listar, tillägger han. 

  – Vi ser gärna att bostadsministern levererar resultat i de delarna. Mycket är sådant som vi har försökt få igenom tidigare, men nu har lyckats bättre med som pådrivare av en S-ledd regering, säger Ola Johansson. 

  Det tydligaste är enligt honom hyresmarknadsreformerna, som visserligen hamnar under Morgan Johansson, inte Bolund. 

  – Nu ses riksintressen över och det görs på uppdrag av Bolund och på initiativ av Centerpartiet. Det står överhuvudtaget inte med på Bohlins lista, säger Ola Johansson. 

  Läs även: “Fastighetsägarna kan bidra till ett starkare nattliv”

  När frågan om buller ska behandlas i riksdagen kommer Centerpartiet precis som tidigare ställa sig bakom förändringar av nivåer och sättet att mäta det på, uppger Ola Johansson.

  – Vi instämmer också i kritiken mot att Bolund så hårt försvarar kreditrestriktionerna. På de barrikaderna ser vi inte många moderater. Det är främst Kristdemokraterna och Centerpartiet som kritiserar det.

  V: “Inte tillräckligt”

  Vänsterpartiet, som står utanför januariavtalet, tycker inte heller att Per Bolund har levererat tillräckligt under sitt första år som bostadsminister.

  – I en tid av stor bostadsbrist, minskat bostadsbyggande och växande bostadsojämlikhet har Bolund varit anmärkningsvärt passiv, säger partiets bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow till Fastighetsnytt.

  För att minska bostadsbristen, öka bostadsbyggandet och bryta bostadsojämlikheten behöver samhället ta ett större ansvar enligt Vänsterpartiet: staten behöver ta ett större ansvar för finansieringen, kommunerna behöver ta ett större ansvar för planering och genomförande.

  – Vi ser positivt på att regeringen har återinfört investeringsstödet, men kan samtidigt konstatera att man behöver satsa betydligt mer. Vi vill därför utöka investeringsstödet, införa statliga topplån vid produktion av hyresrätter och inrätta ett statligt byggbolag.

  Partiet vill även ställa högre krav på kommunerna att bygga de bostäder som behövs.

  – Bostaden är en social rättighet; inte en vara på en marknad, säger Momodou Malcolm Jallow.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. john bevegård 2020-01-01

   hej! det måste bli förbud mot privata byggbolag och fastighetsägare att låtsas att rusta upp gamla hus och ta ut högre hyra…!!!!!en stor bluff….stockholmshem tex rustade upp stambyte är ju bra ,men sedan riva ut hela kök och badrum vad är det för skandal, fullt fungerande luckor 40 50 60 talsköks trä etc det är väl inget miljövänligt tänkande överhuvud taget…slit ocj släng köpa mer strama hårda regler för fastighetsägarna och byggbolag inte riva ut gamla fungerande kök badrum rum osv. stoppa detta nu bra go john bevegård.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived