+
Här byggs tunneln. Illustration: Arlandastad Holding
 • Bygger tunnel under E4 för att locka fler till Arlandastaden

  PUBLICERAD 2019-12-10 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-12-10 07:12

  Scandinavian XPO, det nya center för möten och event som håller på att växa fram i Arlandastad, ska “komma närmare” flygplatsen Arlanda. Hur? Med hjälp av en ny fullstor tunnel som nu börjar byggas.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som Fastighetsnytt berättat tidigare håller ett nytt stort center för möten och events att byggas där handelsplatsen Eurostop tidigare låg. Just nu byggs tre nya eventhallar och 3 500 kvadratmeter konferensyta samt ett helt nytt Quality-hotell som ska stå klart i november 2020.

  Äger hela området

  Bakom miljardinvesteringen står Arlandastad Holding, ett privata bolag med Per Taube i toppen, som äger hela 240 hektar mark i området.

  Fastighetsnytt kan nu berätta att bolaget investerar i ett nytt infrastrukturprojekt som ska knyta den nya anläggningen – och hela Arlandastaden – närmare Arlanda flygplats.

  I oktober 2020 ska Scandinavian XPO stå klart. Illustration: Arlandastad Holding

  Det är Trafikverket som bygger en ny fullstor tunnel under E4:an som gör det möjligt att nå området direkt från terminalerna på Arlanda utan att besökare tvingas ta sig över den hårt trafikerade motorvägen.

  – Trafikverket bygger, men vi betalar, säger Dieter Sand, vd på Arlandastad Holding till Fastighetsnytt om tunnelbygget.

  Hur mycket betalar ni?

  – Det kan jag inte säga. Men det kostar mycket att bygga vid E4 i ett av de mest trafikerade lägena som finns, säger Dieter Sand.

  Tunneln blir fullstor och byggs för privatbilism, lastbilstransporter, cykel-  och gångtrafik.

  – Den är  till och med dimensionerad så att det  ska gå att dra spårtrafik där i framtiden, säger Dieter Sand. 

  Lokalen vid Eurostop där Ica Maxi låg förr görs nu om till en stor mässhall på cirka 5 000 kvadratmeter. Foto: Andreas Jennische

  Tunneln väntas ge direkta effekter av i form av nya etableringar.

  – Intresset för det här området är stort och det blir ännu större i och med den här tunneln, säger Dieter Sand.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived