+
Bostadshus i Tranås Bild: Hembla
 • Aktiespararna positiva till Vonovias bud på Hembla

  PUBLICERAD 2019-12-03 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-12-03 13:58

  Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att tacka ja till Vonovias bud på Hembla. Organisationen går därmed på tvärs med den oberoende budkommitténs rekommendation.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Vonovia har tidigare lagt ett budpliktsbud på Hembla efter det att man förvärvat Blackstones aktier i bolaget, motsvarande 61,2 procent av kapitalet och 69,3 procent av rösterna i bolaget. Den som går över 30 procents ägande är tvungna att lägga ett bud på resterande aktier.

  Budet motsvarar det pris om 215 kronor som man betalade Blackstone för deras aktier och innebär en premie om 11,5 procent jämfört med stängningskursen sista handelsdagen innan affären med Blackstone offentliggjordes.

  Hemblas oberoende budkommitté har rekommenderat Hemblas aktieägare att tacka nej till budet, bland annat med hänvisning till att en fairness opinion utförd av Handelsbanken bedömt budet som finansiellt oskäligt.

  Aktiespararna noterar i dagens pressmeddelande att budet inte kommer höjas och att Vonovia kommer ligga kvar oavsett hur många som accepterar, vilket gör att ett konkurrerande bud i praktiken är uteslutet.

  De argumenterar även för att uppsidan i aktien är begränsad framöver och att bolaget antagligen inte kommer fortsätta sin tidigare snabba värdetillväxt givet den mer förvaltningsinriktade affärsmodell som Vonovia har. Dessutom har Vonovia flaggat för att aktieägarna inte kommer att kunna förvänta sig några utdelningar utan att investeringar kommer att vara prioriterade.

  Vidare noteras att likviditeten i aktien kommer att vara låg även om den förblir noterad.

  – Sammantaget blir därför Aktiespararnas rekommendation till sina medlemmar att acceptera budet, då det är svårt att se någon betydande värdestegring i närtid och sannolikheten för att bolagets börsresa avslutas inom överskådlig framtid är stor, även om budgivaren initialt inte når 90 procent. För den som söker en mycket defensiv placering kan det dock vara en idé att ligga kvar tills vidare, skriver Aktiespararna.

  Acceptfristen för budet löper ut den 9 december.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Olusegun Disu 2019-12-04

   Hej jag önskar att hyra en lägenhet hos er.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived