+
Förbifart Stockholm har stött på nya problem. Foto: Mostphotos
 • Upphandling på Förbifarten stoppas

  PUBLICERAD 2019-11-14 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-14 16:32

  Trafikverket söker ny entreprenör till Förbifart Stockholm efter uppsagda LSAB. Men anbuden som kommit in håller inte måttet och upphandlingen måste nu göras om.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sedan italienska LSAB sades upp från tunnelbygget på Lovön i mars i år har Veidekke arbetat med en så kallad skyddsentreprenad i tunnlarna. Detta i väntan på att en ny ordinarie entreprenör ska upphandlas. Den 25 oktober löpte anbudstiden för det ut men det är så få anbud som kommit in att Trafikverket nu väljer att inte gå vidare med någon av entreprenörerna.

  – Vi ville handla upp på både pris och kvalitet, men efter kvalificeringsfasen kan vi konstatera att vi inte har tillräcklig konkurrens. Därför har vi beslutat att avbryta upphandlingen, säger Ove Strömberg, inköpsansvarig för Förbifart Stockholm hos Trafikverket, till Byggindustrin.

  Etappen under Lovön var redan drygt ett år försenad när arbetena som utfördes av LSAB avbröts i mars. Förra veckan meddelade Trafikverket att Förbifart Stockholm kommer att bli fyra år försenad och 3,3 miljarder kronor dyrare.

  Trafikverkets jurister ser just nu över möjligheten att skynda på upphandlingen.

  – Målet är att slutföra upphandlingen i början av nästa år. Det finns ett antal möjligheter inom ramen för lagen om offentlig upphandling att göra det, till exempel korta tiden vid särskilt uppkomna situationer, säger Ove Strömberg.

  Johanna Åfreds

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived