+
Sverrir Thór. Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt
 • Sverrir Thór: Rimligt men ambitiöst av SBB

  PUBLICERAD 2019-11-15 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-11-15 16:43

  Säga vad man vill om Ilija Batljan men han vet hur man skapar rubriker, är smart och oerhört ambitiös. Samhällsbyggnadsbolagets bud på Hemfosa är framförallt ambitiöst men även ganska logiskt.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det har pratats länge om de stora strukturaffärerna som varit på gång på den nordiska fastighetsmarknaden. Marknaden har vuxit enormt de senaste åren och en konsolidering har varit logiskt men inte mycket har hänt på den fronten. Nu kommer ketchupeffekten. Först genom Vonovias köp av Hembla som man sannolikt kommer att konsolidera med Victoria Park och nu genom SBB:s förvärv av Hemfosa.

  Det är också rimligt att konsolideringen sker på bostads- och samhällsfastighetsmarknaderna då antalet aktörer som agerar på dessa marknader har ökat lavinartat, i synnerhet på samhällsfastighetsmarknaden. De två marknaderna tangerar dessutom varandra på många sätt vilket ju blir uppenbart genom aktörer som SBB, Rikshem och Willhem. Dessutom har bolag som Heba börjat ta steget in på marknaden för samhällsfastigheter.

  I stort sett obefintlig vakansrisk

  Riskprofilen i svenska hyresrätter och samhällsfastigheter är ganska jämförbar; vakansrisken är i stort sett obefintlig, förutsägbarhet i kassaflödena och när det gäller samhällsfastigheter så har man även en implicit (och ibland explicit) statlig garanti, vilket Ilija Batljan poängterade i sin presentation av affären.

  Sedan kan man fråga sig om SBB:s förvärv av Hemfosa är just den konsolidering som vi behöver på samhällsfastighetsmarknaden eller om det hade varit mer optimalt om några av de smärre aktörerna på marknaden skulle gått ihop. Nu skapas en jätte med alla mått mätt, SBB-Hemfosa blir Nordens i särklass största aktör inom segmentet samhällsbyggnadsfastigheter med närvaro i alla nordiska länder utom Island. Vad det får för effekt på marknaden får vi se men något säger mig att Ilija Batljan inte är klar med sitt bolagsbygge även om målet om 55 miljarder kronor i fastighetsvärde nu passeras med råge. Det innebär att konsolideringen sannolikt inte är över och rimligtvis kommer andra aktörer att titta på möjligheter att växa via förvärv.

  Inget skriker galenskap

  Vad gäller själva affären så är det givetvis för tidigt att uttala sig definitivt om den och den behöver utvärderas noga. Samtidigt finns det ingenting med den som skriker galenskap, inte ens att SBB köper ett bolag som är väsentligt större. Det torde finnas stora synergimöjligheter och möjligheter till renodling och rent industriellt verkar det vara en sund affär. Man bör dock ha full respekt för att det krävs mycket och gediget arbete för att integrera två så stora verksamheter som SBB och Hemfosa är i varandra. Ett arbete som kan ta lång tid och det är som sagt ett ambitiöst projekt. Inom SBB finns emellertid personer som har en bra insyn i Hemfosa och borde ha en bra bild av vad som behöver göras.

  Slutligen, kommer affären att bli av? Sannolikt är svaret på denna fråga ja, då SBB erbjuder en bra premie på Hemfosa-aktien men det som kan bli en stöttesten är Hemfosa-ägarnas syn på SBB.

  Sverrir Thór

  Läs mer om SBB:s bud på Hemfosa

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived