+
Vd för Svenska bostäder har fått i uppdrag att överlåta Bergen 2 i Husby centrum. Foto: Stockholms stad
 • Stockholms stad överlåter tomträtt i Husby centrum

  PUBLICERAD 2019-11-08 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-08 14:44

  Husby centrum ska förtätas med 270 nya bostäder nya lokaler får handel. Som en del i projektet överlåter Svenska bostäder en av tomträtterna.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett detaljplaneförslag för ny bebyggelse mellan Husby centrums två tunnelbaneuppgångar. Förslaget innehåller nya bostäder och lokaler för handel. Planerna innehåller 270 bostäder varav 245 planeras som hyresrätter och 25 som bostadsrätter. Dessutom ingår en på- och tillbyggnad av butiksbygg­nad samt en om- och inbyggnad av befintlig tunnelbanestation.

  I förgrunden syns flerbostadshus mot Edvard Griegsgången sett från Husbyparken. I bakgrunden höghuskvarteret vid södra tunnelbaneuppgången. Illustration: Bergkrantz arkitektur

  På Svenska bostäders senaste sammanträde beslutades i ett sekretessbelagt ärende att en av tomträtten i det aktuella området – Bergen 2 på Edvard Griegsgången 10 – ska överlåtas. Varken tilltänkt ägare eller eventuell transaktion har offentliggjorts. De två socialdemokrater som sitter i Svenska bostäders styrelse har reserverat sig mot beslutet, framgår av ärendet.

  Två byggherrar

  Enligt Stockholms stad ska detaljplanen ut på granskning under första kvartalet 2020 och byggherrar i projektet är Svenska bostäder och Hembla.

  Mer om planerna för Husby centrum

  • Höjden på de föreslagna bostadshusen varierar från fem till sexton våningar, räknat från torgnivån.
  • Femvånings­husen är främst placerade längs Edvard Griegsgången och tunnelbanetorgen.
  • Sextonvåningshusen har placerats i den norra och i den södra delen av Husby centrum och markerar centrumstråkets början och slut.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived