+
Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner
 • Stockholms nya opera – här är förslaget

  PUBLICERAD 2019-11-21 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-22 09:54

  Kungliga operan i Stockholm ska renoveras och byggas ut. På torsdagen presenterar Statens fastighetsverk ett nytt förslag.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det var 2013 som regeringen gav Statens fastighetsverk i uppdrag att utreda hur en utbyggd och renoverad opera i Stockholm kan utformas.

  Förslaget som nu presenteras går under namnet Ny Opera i Operan, NOIO, och har tagits fram i samarbete med arkitekterna Ahrbom och Partner och Lundgaard Tranberg Arkitekter. Kontoren tar med sig erfarenheter från Rådhuset och Centralposthuset i Stockholm respektive Kongelige Teater i Köpenhamn.

  Syftet med utbyggnaden är att säkra en god arbetsmiljö för samtliga yrkesgrupper och att öka tillgängligheten för publiken.

  I förslaget skapas nya ytor genom att operahuset byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny entré.

  – Operahuset från 1898 är en vacker byggnad, men den svarar tyvärr inte upp mot dagens arbetsmiljölagstiftning. Det här förslaget förbättrar vår arbetsmiljö, samtidigt som vi får en efterlängtad ny scen för barn och unga och nya repetitionssalar för orkestern och baletten. Med en Ny Opera i Operan säkerställer vi en verksamhet med konstnärlig kvalitet på högsta nivå, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, i ett pressmeddelande.

  Sex nya salar

  I den tillbyggnad som planeras ut mot Kungsträdgården ska sex nya salar för konstnärlig verksamhet inrymmas, bland annat en andra scen, orkesterrepetitionssal, korsal och balettsalar.

  – Den framtagna lösningen ger också möjligheten för Operakällaren att bibehålla motsvarande verksamhet som i dag, något som också har varit väldigt viktigt i arbetet, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk i en kommentar.

  Den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp. Statens fastighetsverk och Stockholms stad ämnar också göra om stads- och parkmiljön runt operabyggnaden för främja ett mer aktivt folkliv.

  Tidigast möjliga byggstart för en Ny Opera i Operan är 2023 om regeringen säger ja till Statens fastighetsverks förslag som enligt planerna gå ut på samråd för detaljplan efter årsskiftet.

  (Klicka på bilderna för större)

  Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

   

  Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

  Förslaget innebär en ny volym öster om den nord-sydliga korsarmen som ersätter befintliga lokaler. Tillbyggnaden innehåller en mindre scen inklusive foajé, nya repetitionssalar för orkester, balett och kör samt en inspelningsstudio. De nya repetitionssalarna frigör utrymme i det befintliga.
  Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

  Illustration Lundgaard & Tranberg arkitekter/Ahrbom och partner

  Förslaget i korthet

  • Ytorna blir större genom att Operan byggs till mot Kungsträdgården.
  • Sex nya salar för konstnärlig verksamhet ska få plats, bland annat en andra scen, orkesterrepetitionssal, korsal och balettsalar.
  • En ny andra entré byggs ut mot Kungsträdgården.
  • Tidigast möjliga byggstart för en Ny Opera i Operan är 2023 om regeringen säger ja till planerna.
  • Renoveringen av en Ny Opera i Operan kräver cirka fyra års evakuering av verksamheterna i byggnaden. Projektet beräknas kunna vara färdigställt under 2027.
  • I Operahuset finns två hyresgäster, Kungliga Operan och Operakällaren som bägge funnits där sedan 1890-talet.
  • Den framtagna lösningen Operakällaren att bibehålla motsvarande verksamhet som i dag

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived