+
Moa Andersson verksamhetsledare Boinstitutet, Eva Nordström vd SKB och Maria Veerasamy vd Svenskt Tenn. Foto: Martin Sundström
 • SKB vinner ärofyllt pris

  PUBLICERAD 2019-11-14 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-14 14:27

  På torsdagen utsågs SKB till vinnare av Bopriset 2019. Förra året delades priset ut för första gången till minne av Josef Frank med stöd av Svenskt Tenn för att främja kvalitativt bostadsbyggande. 

  Stockholms Kooperativa Bostadsförening tilldelades priset för den kooperativa hyresrätten, utvecklingen av verksamheten och nysatsningar som kvarteret Basaren på Kungsholmen i Stockholm.

  – Vi är oerhört stolta och glada över utmärkelsen. Priset är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb med att förvalta och utveckla den goda idé som skapade SKB för över hundra år sedan. Bostadsmarknaden behöver mer variation och där bidrar vi med en långsiktig och hållbar boendeform, säger bolagets vd Eva Nordström, till pressen.

  Ceremonin ägde rum på Nationalmuseum och konkurrensen var hård med totalt 60 nomineringar och tio finalister.

  – SKB är en värdig vinnare. Deras verksamhet präglas av långsiktighet, kvalitet och ett bra boende för alla, vilket stämmer väl överens med Josef Franks idéer, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

  Prissumman på 100 000 kronor kommer SKB att använda till sina medlemmar för inspiration och kunskapsutbyte kring framtidens boende, hållbart byggande och arkitekturens betydelse.

  Mer om Bopriset:

  • Boinstitutet instiftade priset 2018 med stöd av Svenskt delar ut priset varje år till minne av arkitekten Josef Frank.
  • Priset ska belöna ett kvalitativt och attraktivt bostadsbyggande för alla, skapandet av levande kvarter mellan husen, nytänkande bostadspolitik och lokala samarbeten för ett mer inkluderande samhälle.
  • Juryn består av Li Pamp, programledare och journalist, Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Christer Larsson, tidigare stadsbyggnadsdirektör, Malmö och tidigare riksarkitekt, adjungerad professor i arkitektur, Lunds Universitet och Viktoria Walldin, socialantropolog, White arkitektbyrå.
  • Förra året, då priset delades ut för första gången, gick det till Helsingborgshem för deras arbete med stadsdelen Drottninghög.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived