+
Anders Sjelvgren pratar på "Bygg hållbara städer med plats för alla"-seminariet. Foto: Teresa Ahola
 • Sjelvgren: “Segregation är vår största utmaning”

  PUBLICERAD 2019-11-21 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-22 09:50

  Segregation har varit ett hett ämne i veckan och på torsdagen linjerade även Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, vikten av att bygga fler bostäder och mötesplatser för att motverka segregation.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket anordnade på torsdagen sin första “Bygg hållbara samhällen med plats för alla”-konferens som generaldirektör Anders Sjelvgren öppnade med orden: 

  – Segregation är vår största utmaning just nu, som hänger ihop med bostadsbristen. Om vi bor i olika delar av samhället så ökar misstron och oförståelsen för varandra, vilket skapar otrygghet och spänningar.

  Bostadsmarknaden avreglerades

  Sjelvgren påpekade att i princip alla verktyg för att motverka segregation plockades bort i samband med avregleringen av bostadsmarknaden 1989.

  – Man släppte det då och sa: “bostadsmarknaden är en marknad som löser det här”. Men den löser inte den här typen av frågor. Särskilt om vi inte bygger tillräckligt med bostäder för då blir effekten; segregation.  

  Enligt Boverkets byggprognos behövs det minst 64 000 bostäder per år mellan 2018–2027. 

  – Vi bygger just nu 25 procent lägre och fortsätter att bygga på en skuld. I Storstockholm bygger man bara 50 procent av det underliggande behovet i FA-regionen och därför kommer bostadsbristen i Stockholm att bli ännu värre än i dag. 

  I veckan släppte även SCB nya siffror för antalet påbörjade nya bostäder under årets nio första månader, som pekar på en minskning med 10 procent jämfört med året innan.

  Men frågan är hur segregationen ska mötas?

  – Segregationen gäller lika mycket en plats som Djurgårdsstaden. Jag tycker inte att Djurgårdsstaden är en hållbar stadsdel, annat än utifrån ett ekologiskt perspektiv. Det är inte en hållbar stadsdel utifrån ett ekonomiskt och socialt perspektiv.

  Segregation handlar enligt honom väldigt mycket om att ta hänsyn till dessa två aspekter i stadsplaneringen.

  – Hur ser vi till att skapa blandade stadsdelar? Förutom att bygga blandat gäller det att koppla ihop stadsdelar så att människor möts mer. Om man skapar gemensamma mötesplatser för människor med olika bakgrund så minskar otryggheten.

  Norra Djurgårdsstaden är ett stort stadsutvecklingsprojekt i Stockholm som kommer att resultera i cirka 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser fram till 2030. Hittills har 6 000 boende flyttat in i 2 700 bostäder, som enligt staden till mer än hälften består av hyresrätter och 45 procent av bostadsrätter. Var tionde bostad är student- eller gruppboende. Men precis som vid de flesta nyproduktionsprojekt uppfattas hyrorna som höga. 

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Kicki Björklund 2019-11-22

   Härligt att Boverket tydligt signalerar denna upoenbart viktiga utmaningen för en stad. Det finns fantastiska områden art komplettera, bygga vidare på och stärka blandningen bör vara på många nivåer billigt dyrt, högt och lågt, stort och smått, ägt och hyrt. Det behövs mod och nytänkande för att lösa denna viktiga utmaning.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived