+
Det nya Science Towers ska byggas intill Jönköpings universitet och utgöra kärnan i vetenskapscentret Science park. Illustration: Yellon
 • Så blir Jönköpings nya Science towers

  PUBLICERAD 2019-11-06 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-06 15:03

  Det blir arkitektbyrån Yellon som får gestalta det nya vetenskapscentret i Jönköping. Byggstart ska ske om ett år.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Planerna på Science Towers i Jönköping går framåt. En arkitektfirma har valts ut och en entreprenör har upphandlats, meddelar Jönköpings kommun.

  – Projektet ska ut på en ny granskning fram till årsskiftet. Men huvuddragen är ritade och vi ser fram emot att förverkliga ett landmärke i Jönköping som kommer att skapa möjligheter för företag att dra nytta av den kreativa miljön runt Science Park och i direkt anslutning till Jönköping University, säger Magnus Olsson, vd på det kommunala bolaget Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB, i ett pressmeddelande.

  Bas i tegel

  Det nya kvarteret som går under namnet Science Towers kommer att bestå av en lägre stadsmässig bas i tegel och fyra torn i olika höjd från sju till femton våningar och byggs på fastigheten Hälsan 2 nära Jönköping universitet.

  Totalt blir byggnaderna på omkring 12 000 kvadratmeter där kontorsytan landar på runt 7 800 kvadratmeter och cirka 1 800 kvadratmeter för konferenser samt event. I entrévåningen skapas plats för restaurang och kök med nära anslutning till entré och loungeyta. Det byggs också ett garage under mark i två plan.

  Illustrationer: Yellon

  Byggstarten planerar till hösten 2020.

  – Vi siktar på byggstart någon gång under hösten 2020 och i så fall beräknas hela huset vara klart sommaren 2022, säger Magnus Olsson.

  NCC ska bygga

  Det är arkitektbyrån Yellon som ska gestalta kvarteret och entreprenören NCC har fått uppdraget att bygga det som blir nya karaktäristiska byggnader på Väster. Hela huset ska genomsyras av hållbarhet och samspela med den bitvis äldre bebyggelsen i området.

  – Förutom att skapa en mötesplats nära stadskärnan ville vi även ta vara på byggnadens omgivning och läge. Science Towers kommer att samspela med tegelbebyggelsen i området och även att bli ett landmärke som syns från flera platser runt om i staden, säger Tomas Hansen, arkitekt på Yellon, i en kommentar.

  Mer om Science park

  • Science Park blir med nya Science Towers ett koncept i centrala Jönköping där entreprenörskap, innovation, utbildning och stadens sociala liv tillsammans skapar en attraktiv miljö för tillväxt och mervärde i regionen.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived