+
Johan Löfstrand (S) debatterade renovräkningar i riksdagen på onsdagen. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
 • S besvarar FN-kritiken: “Vi har misslyckats”

  PUBLICERAD 2019-11-27 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-28 10:08

  Dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film “Push” om fastighetsmarknaden visades i riksdagen på onsdagen. Efteråt följde en politisk diskussion om renovräkning, där Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Johan Löfstrand, besvarade kritiken.  

  Textstorlek

  Dela med andra

  Precis som Fastighetsnytt tidigare rapporterat så har FN varnat Sverige för de allvarliga konsekvenser som följer när allmännyttan säljs. En sådan försäljning kan leda till så kallad renovräkning, då boende inte har råd att bo kvar när nya, privata ägare chockhöjer hyran efter en renovering. 

  I september hade dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film “Push” om ämnet svensk premiär och visades i dag i riksdagen, med både Fredrik Gertten och Leilani Farha från FN på plats. 

  – Det här handlar inte bara om bolag som Blackstone, utan även svenska bolag som Akelius och Heimstaden har nämnts i Danmark som haft samma problem, säger Fredrik Gertten. 

  Danmark en föregångare

  Sedan Danmark införde hårdare lagstiftning med större skydd för hyresgäster vid renoveringar har riskkapitalbolagens intresse för landet dock dämpats. Något som Sverige också behöver göra, menar Leilani Farha, FN:s rapportör för bostadsfrågor. 

  – Privata fondbolag ser i dag Sverige som ett land där man kan tjäna stora pengar genom renovräkning. Sverige behöver snabbt återta sin ledande roll inom social bostadspolitik för att stoppa utvecklingen. 

  Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, moderator för samtalet, tror också på Danmarks linje. 

  – Det är viktigt att ändra lagstiftningen så att hyresgästerna får mer att säga till om vid renoveringar. Vi måste också sluta sälja ut allmännyttan i Sverige. Just nu är jag besviken över välfärdsutvecklingen i Sverige. Det behövs kloka politiska beslut och pengar för att bygga bostäder.

  Bedrövad över utvecklingen

  Med de orden bollar hon sedan över frågan till riksdagen och Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, som uppger sig vara bedrövad över den problematiska utveckling som Sveriges bostadsmarknad har haft de senaste tjugo åren. 

  – Vi har inte klarat av att utveckla bostadspolitiken i Sverige. Det bör ses som ett misslyckande att vi sedan 90-talet inte har pratat bostadspolitik, utan om marknad och marknadskrafter. 

  Nu syns konsekvenserna av det i form av ökade klyftor och social oro i många av våra stadsdelar, menar han. 

  – Det måste göras väldigt många olika saker. Först och främst måste kommunerna ta ett väldigt stort ansvar. Många gör redan det, som Malmö, men fler kommuner behöver i mycket större utsträckning planera för trygga och socialt hållbara städer. 

  Det kan enligt honom ske om staten också tar ett större ansvar framöver. 

  – I dag är orättvisan mellan kommuner jättestor, vissa tar ansvar, andra gör det inte. Staten måste vara en garant för att alla tar sitt ansvar och kanske i förlängningen skjuta till med pengar. 

  Vi måste stoppa rovdriften

  Staten behöver också se över den spekulativa och kommersiella marknaden, fortsätter Löfstrand.  

  – Vi måste stoppa rovdriften av människor. Det handlar i grund och botten om att skydda bostaden från att bli ett spekulationsobjekt på samma sätt som den är i dag. 

  Slutligen måste mer hyresintäkter öronmärkas för kommande renoveringar, så att intäkterna blir kvar i fastigheterna och kan förvaltas därifrån, fortsätter han. Inte minst för att dämpa de hyreshöjningar som sker just nu. 

  – För att lösa den sociala utsattheten behöver olika departement och hela civilsamhället tillsammans ta ett större ansvar för att skapa stabilitet, säger Johan Löfstrand (S).

  Teresa Ahola

  7 kommentarer

  1. Gunnar Karlén 2019-12-02

   Jag bor hos allmännyttan i ett miljonprogramsområde. Förmodligen ett av de bästa bland dessa, vilket jag noga tänkte igenom innan jag flyttade in. Jag vet inte om tillräckliga medel har avsatts för renoveringar och jag KAN ha fel, men intrycket är att hyresvärden under åren på ett bra sätt har genomfört de allmänna renoveringar som varit nödvändiga. Därutöver kan hyresgästen få olika typer av standardhöjning mot en hyreshöjning, som är känd på förhand.

   Detta tycker jag är ett utmärkt system, som jag därför absolut inte vill skall ändras genom t ex utförsäljning till privata hyresvärdar, vilka förmodligen ofta tänker mer på sina vinster än på hyresgästerna. Vinst skall vara ett resultat av nöjda kunder/hyresgäster som får sina behov tillgodosedda.

   Reply

  2. Rutger 2019-11-28

   Push är en viktig film om det kringflytande internationella kapitalet.
   Men glöm inte att också svenska allmännyttiga bolag ägnar sig åt renovräkning. Rikshem är ökända. Svenska bostäder och Stockholmshem, liksom Heba, Stockholmia och Primula likaså.
   Grunden är en galen hyressättning där underhållsåtgärder och små standardhöjningar ger hög hyreshöjning. Varför då? Underhåll ska ju ingå i hyran!

   Reply

  3. Rutger 2019-11-28

   Push är en viktig film om det kringflytande internationella kapitalet.
   Men glöm inte att också svenska allmännyttiga bolag ägnar sig åt renovräkning. Rikshem är äkända. Svendka bostäder och Stoclholmshem, liksom Heba, Stockholmia och Primula likaså.
   Grunden är en galen hyressättning där underhållsåtgärder och små standardhöjningar ger hög hyreshöjning. Varför då? Underhåll ska ju ingå i hyran!

   Reply

  4. Ekonomen 2019-11-28

   Intressant att skylla bristen på hyresfastigheter på kapitalismen. Allmännyttan har misskött sitt uppdrag sedan 60 talet genom att inte avsätta pengar till renoveringar. De har blivit tvungna att sälja för att ha råd att renovera. Hade kapitalismen inte funnits och köpt allmännyttans förfallna fastigheter så hade allmännyttan haft ännu sämre fastigheter.

   Reply

  5. Max Ramström 2019-11-28

   Skräll att vänstern håller med om åsikterna i en vänsterfilm med vänsterbudskap. Det här var den mest balanserade artikeln som jag läst i år. Bra jobbat!

   Reply

   • Robin Alsalehi 2019-12-03

    Frågor till de som kommenterat:

    * Max Ramström: Vad mer specifikt i dokumentären är som du inte håller med om?
    * Ekonomen: Allmännyttans styrelser tillsätts av politiska partier från högern till vänstern. Har du någon sammanställning av misskötseln sen 60 talet? Är det en homogen eller heterogen utveckling? Varför skulle inte allmännyttan kunna repa sin misskötsel där den funnits och är det ett antagande eller naturlag att “kapitalismen” köper upp det förfallna och gör jobbet bättre per definition?

    Av egen erfarenhet som boende hos privata bostadsvärdar: Olov Lindgren, Heimstaden & Hässelby hem så är det otroligt stor skillnad på hur man förvaltar sina fastigheter. Privata fastighetsägare är ingen homogen, uber effektiv, långsiktig, hållbar eller ens hyresgästvärnande grupp. Det skiljer sig åt och detta måste upp i diskussionen för att den ska ha någon verklighetsförankring alls. Speciellt om man ska tro på “marknadens” förträfflighet att göra rätt. Ibland undrar jag hur vissa aktörer inte har konkurrerats ut än….och det är ju för att bostaden är en nödvändighet som man inte kan förhandla om hur som helst och att tillgångsslaget är så pass lukrativt som det är. Vi måste hålla borta de ideologiskt förenklade antagandena om marknad och ta fram pragmatiska lösningar som är hållbara. Utdelningskalaset, med tanke på rådande situation i Sverige med allt från hemslöshet till bostadskris och vakanta nyproduktioner, måste få ett stopp tills dess att vi löst dessa frågor.

    Reply

  6. Felix 2019-11-28

   Bara citat från hyresgästföreningen och socialdemokraterna? Ingen från den borgerliga sidan eller fastighetsägarna som hade en avvikande uppfattning?

   Att se över systemet för att säkra upp ytterligare mot så kallade renovräkningar är en sak, diskussionen om storleken på allmännyttan en helt annan. Väldigt många av våra allmännyttiga bolag sköter sina fastigheter ineffektivt, lappar och lagar och har byggt upp ett enormt renoveringsbehov. Från miljonprogramsområden flyttar de som får råd eller hunnit få kötid, vilket bibehåller segregationen. Om dessa hushåll på frivillig basis hyr en renoverad lägenhet i samma område från en privat hyresvärd det något positivt.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived