+
Sizes tillverkningsfabrik ligger i Oskarhamn. Foto: Sizes
 • Rikshem lovar tusentals nya lägenheter – samarbetar med industriell byggare

  PUBLICERAD 2019-11-05 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-04 16:05

  Rikshem har tecknar ett tioårigt avtal med det industriella byggföretaget Sizes. Syftet är att utmana de traditionella byggprocesserna och leverera tusentals nya lägenheter.

  Textstorlek

  Dela med andra

  – Vi behöver bygga för fler och de byggprocesser som präglar marknaden idag motverkar en effektiv bostadsproduktion. När varje projekt ska konkurrensutsättas går kontinuiteten förlorad mellan projekten vilket leder till en bransch med kraftigt stigande priser och försämrad produktivitet. Som beställare agerar vi nu för att förändra detta och ger aktörer med nya affärsmodeller de bästa förutsättningarna för att utvecklas, säger Elin Sjöstrand, projektchef på Rikshem, i ett pressmeddelande.

  Tanken med det långsiktiga samarbetet är att minimera påverkan från kortsiktiga förändringar på marknaden.

  Tillverkar i KL-trä

  Sizes tillverkar flerbostadshus i korslimmat trä i en industriell process och använder digitala verktyg. Tillverkningsprocessen minimerar avfall, spill och transporter samt minskar den totala produktionstiden.

  – Vår industriella tillverkning utmanar traditionellt byggande. Vi ser fram emot att samarbeta med Rikshem och fortsätta visa på att det är möjligt att tillverka moderna, lägenheter i god kvalitet till en lägre kostnad, säger Niklas Andersson, grundare och vd för Sizes, i ett pressmeddelande.

  Avtalet innebär att Sizes produktionsanläggning i Oskarshamn fördubblas under 2020. Sizes kan enligt egen utsago uppföra flerfamiljshus, samhällsservice och arbetsplatser på tre våningar och uppåt på sex till åtta månader.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived