+
Anders Nissen är vd för Pandox. Foto: Ajda Dzambic.
 • Pandox miljardköper hotell i Tyskland

  PUBLICERAD 2019-11-22 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-11-22 14:44

  Pandox förvärvar sju hotellfastigheter i Tyskland för 290 miljoner euro, motsvarande 3,1 miljarder kronor. Säljare är HR Group, som kvarstår som minoritetsägare och fortsätter driva hotellen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det framgår av ett pressmeddelande från Pandox.

  De sju hotellen har totalt 1 532 rum. Förvärvet väntas bidra med 16,5 miljoner euro i hyresintäkter och 16,4 miljoner euro i driftnetto, mätt i årstakt.

  – Förvärvet är industriellt riktigt och kompletterar Pandox portfölj väl geografiskt och varumärkesmässigt och fördjupar vårt samarbete med det snabbväxande HR Group, säger Pandox vd Anders Nissen enligt pressmeddelandet.

  – Förvärvet förstärker också Pandox marknadsposition ytterligare på den enskilt största hotellmarknaden i Europa.

  HR Group kommer initialt att driva hotellen under fasta hyresavtal som indexeras med 2 procent per år. Avtalen övergår senast år 2024 till omsättningsbaserade hyresavtal med garanterad minimihyra till goda nivåer och en löptid på minst 20 år.

  Investerar 20 miljoner euro

  Pandox och HR Group har enats om ett gemensamt investeringsprogram om 20 miljoner euro, varav Pandox andel uppgår till 15 miljoner euro. Investeringarna avser framförallt uppgradering av befintliga hotellrum, badrum och publika ytor samt tillskapande av nya hotellrum i befintliga hotell.

  Transaktionen sker genom indirekt förvärv av aktier i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 290 miljoner euro på skuldfri basis. Den förvärvade portföljen har en initial direktavkastning på cirka 5,7 procent före transaktionskostnader. HR Group kvarstår som minoritetsägare med en andel på 5,1 procent.

  Förvärvet, som förväntas slutföras i det fjärde kvartalet, finansieras av kassa och nya banklån.

  Har köpt 13 hotell på sex månader

  Pandox uppger vidare att man ingått avtal om förvärv av totalt 13 hotellfastigheter det senaste halvåret. Hotellen har sammanlagt 2 834 rum i starka regionala centralorter i Tyskland och Nederländerna.

  När samtliga förvärv är slutförda förväntas de bidra med totalt cirka 30,8 miljoner euro i driftnetto, mätt i årstakt.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived