+
Anders Nissen är vd för Pandox. Foto: Ajda Dzambic.
 • Pandox i köpartagen – aviserar jätteemission

  PUBLICERAD 2019-11-04 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-11-05 10:24

  Hotellfastighetsbolaget Pandox avser ta in närmare 3 miljarder kronor i nytt eget kapital via en riktad kontant nyemission. Bolaget har redan säkrat lejonparten av det belopp man avser emittera i syfte att  bland annat att stärka kassan för nya förvärv.

  Textstorlek

  Dela med andra

  I ett pressmeddelande som kablades ut efter börsens stängning på måndagen skriver Pandox att man givit ABG Sundal Collier, DNB Markets, Handelsbanken Capital Markets och SEB i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra en riktad kontant nyemission av B-aktier genom en accelerated book-building process. Givet Pandox-aktiens stängningskurs på måndagen, 196,6 kronor, så innebär en emission om 2,8 miljarder kronor att man avser emittera lite drygt 14,2 miljoner aktier vilket motsvarar 8,5 procent av det totala kapitalet i bolaget och 15,3 procent av B-aktierna.

  Emissionen är med alla mått mätt mycket stor och tyder på att Pandox har ett stort förvärv i sikte. Givet en rimlig finansiell hävstång och de belåningsgrader som nu är kutym i fastighetsbranschen borde ett kapitaltillskott om 2,8 miljarder ge ett förvärvsutrymme på minst 5,5 till 6 miljarder kronor.

  I bolagets pressmeddelande heter det att ”bolaget avser att använda den potentiella emissionslikviden för att öka den finansiella flexibiliteten för nya förvärv samt ytterligare stärka bolagets konkurrenskraft på den internationella hotellfastighetsmarknaden.” Vidare skriver Pandox att man för närvarande utvärderar potentiella förvärvsmöjligheter och att emissionen skulle stärka Pandox position som en relevant och konkurrenskraftig köpare.

  Det bör betonas att Pandox i nuläget endast gått ut med att man utvärderar möjligheten att emittera men den formuleringen brukar dock innebära att man är i färd med att genomföra emissionen. Book-building förfarandet brukar genomföras på morgonen dagen efter varpå Pandox i så fall skulle meddela redan innan börsens öppning på tisdagen att alla emissionen genomförts. Det faktum att man redan säkrat över 2,2 av de 2,8 miljarderna talar för att man inte kommer att stöta på patrull.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived