+
Strato Södermalm är ett nytt höghus som byggs vid Ringvägen. Illustration: CA Fastigheter
 • Nu byggs CA Fastigheters höghus på Södermalm

  PUBLICERAD 2019-11-22 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-22 14:01

  Trots att inte en enda bostadsrätt sålts i förväg skedde på fredagen den officiella byggstarten av CA Fastigheters och Panorama Bostads lägenhetstorn Strato mitt på Södermalm.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är på en tidigare sluten del av det historiska Tobaksmonopolets innegård som ett nytt höghus samt ett gårdshus nu sakta växer fram.

  Totalt är det 130 bostadsrätter som ska byggas, varav 90 stycken i det 19 våningar höga tornhuset med namnet Strato. CA Fastigheter är huvudägare men driver det tillsammans med Panorama Bostad.

  – Det här huset blir 80 meter högt och kommer förhoppningsvis att vara en del av Stockholms silhuett under lång tid framöver, säger Johan Damne, vd på CA Fastigheter på invigningen på fredagen.

  Inget självklart bygge

  Enligt Johan Damne har det krävts en hel del mod och beslutsamhet från bolagets sida för att genomföra projektet.

  – Att styrelsen vågade starta det här projektet trots att vi till idag inte sålt en enda lägenhet visar på den finansiella styrka och beslutskraft som CA Fastigheter besitter, säger Johan Damne.

  Sture Nilsson, vd på entreprenören Zengun, Andreas Arkling på Panorama Bostad, Joakim Larsson (M) och Johan Damne, vd på CA Fastigheter klippte bandet. Foto: Andreas Jennische

  Andreas Nyström, affärsutvecklingschef i Stockholm på CA Fastigheter, instämmer.

  – Tidigare sålde man på ritning två år i förväg. Idag är marknadsläget ett annat, men vad gör vi annars av platsen? Det är bara att köra, säger han.

  Inflyttning hösten 2021

  Om cirka ett år kommer stommen ha nått sin fulla höjd och i samma veva sker säljstarten. Under sista kvartalet 2021 planeras första inflyttning ske.

  Utöver bostäder skapas ett antal gemensamhetsytor och lokaler för kommersiella ändamål i de nya huskropparna.

  Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) var på plats för att klippa band.

  – Vi är glada att man i det här projektet hållit fast vid planerna trots att marknaden förändrats, säger han.

  Byggentreprenör i projektet är Stockholmsbaserade Zengun.

  Andreas Jennische

  2 kommentarer

  1. Oscar Freyre 2019-11-26

   Även om bostadsköpen gått ned senaste tiden så lär en ny rusch hinna ikapp lagom till att huset blir färdigbyggt. Bra att hålla långsiktig planering så att allt inte blir osynkat. Kul med ett nytt landmärke för Stockholm! OF

   Reply

  2. Åke Askensten 2019-11-23

   Djärv satsning. Om jag vara aktieägare skulle jag nog vara lite orolig för ekonomin.. Vad är marknadspriset i dag för t.ex. en 3:a i detta läge?Om det blir svårsålt kanske en del lgh kan bli hyresrätter – men vad blir hyran i så fall?
   Åke Askensten

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived