+
Det som blir Sveriges största solcellspark. Illustration: HSB
 • Megasatsning på solceller

  PUBLICERAD 2019-11-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-01 12:32

  50 000 solpaneler ska monteras strax utanför Strängnäs, som blir landets största solcellspark. “Nu är det dags för Sverige att komma ikapp”, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bakom satsningen står HSB Södermanland och solenergiföretaget EnergiEngagemang Sverige.

  – Vi erbjuder solel till ett förmånligt pris och bidrar till omställningen till förnybar energi, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland, till pressen.

  Sveriges elproduktionen ska vara 100 procent förnybar 2040 och därför ligger satsningen helt rätt i tiden, menar Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

  – Nere på kontinenten är det betydligt vanligare med stora solcellsparker. Nu är det dags för Sverige att komma ikapp.

  Täcker elen för 7 500 lägenheter

  Bygget av den 45 hektar stora solcellsparken längs E20, väster om Strängnäs, som blir Sveriges största med en total installerad effekt på 20 megawatt och en elproduktionskapacitet på 18 000 MWh, startar i mars nästa år. Produktionen motsvarar årselanvändningen för 7 500 lägenheter.

  Meningen är att medlemmar i HSB ska få gå med i den ekonomiska föreningen och köpa andelar som kan täcka upp till 90 procent av föreningarnas elbehov.

  – Vi började vår satsning på solceller för tre år sedan. Men det finns begränsande faktorer när det gäller att sätta upp solceller på tak och därför går vi nu vidare med att bygga solcellsparken, säger Jon Leo Rikhardsson.

  HSB har som mål att minska klimatpåverkan med 75 procent mellan 2008 och 2023, då HSB fyller 100 år.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Mats 2019-11-04

   Mycket bra med nya satsningar på sol-el, men varför inte använda landets alla takytor istället för att ta värdefull jordbruksmark i anspråk?
   Vet inte vilka begärnsande faktorer HSB skriver om men jag känner i vart fall till två. Den ena är begränsningen för s.k. microproducneter att man inte får producera mer än vad man gör av med själv, och den andra är gränsen 255 kW där man blir skattskyldig om man går över den, även om man gör av med all el själv. E.u. var det lobbyister från kraftvärmebolagen som fick in den regeln, vilket är hål i huvudet. Man ska inte ha några begränsningar alls för de som beslutar sig för att satsa på sol-el är min åsikt.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived