+
Björn Garplind på Invisense. Foto: Elin Bennewitz
 • Klistermärket som kan spara multum åt fastighetsägare

  PUBLICERAD 2019-11-19 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-19 11:42

  Det lilla klistermärket ser inte mycket ut för världen. Men den svenska uppfinningen som upptäcker fukt innan byggnaden tar skada kan spara miljonbelopp.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Företaget Invisense tillverkar en fuktsensor i form av ett lövtunt klistermärke. Genom att placera sensorer på strategiskt valda platser i samband med renovering eller nybygg- nation kan fastighetsägare och entreprenörer förvissa sig om att konstruktionen håller måttet, utan att behöva göra fysisk åverkan. Sensorn läses sedan av med en skanner och mätvärdena samlas i ett molnbaserat administrationssystem där användaren kan följa förändringar över tid.

  – De allra flesta skador i våtrum uppstår inom ett år från installationen, som en följd av felaktigt utförande. Men problemen upptäcks oftast inte förrän långt senare när skadan är utbredd och alla garantier gått ut, säger Björn Garplind, vd på Invisense.

  Idén till Invisense föddes i kölvattnet av skandalen med de enstegstätade fasaderna som användes i bland annat Hammarby sjöstad och orsakade fuktskador i nybyggda hus. Fastighetsbolaget Lundbergs är en av dem som ser nyttan med Invisense, och de monterar nu sensorer i samtliga om- och nybyggnadsprojekt.

  Det finns mycket pengar att spara för den som kan förhindra fuktskador, eller upptäcka dem i tid. Enligt en rapport från Bo- verket från december 2018 kan de fastighetsekonomiska kostnaderna till följd av fel, brister och skador i byggsektorn uppgå till 111 miljarder kronor per år. Samma rapport konstaterar att inträngande eller läckande vatten är den vanligaste orsaken till fel.

  Elin Bennewitz

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived