+
Rolf Buch, vd Vonovia. Bild: Vonovia
 • Hembla ratar Vonovias bud

  PUBLICERAD 2019-11-22 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-11-22 09:51

  Hemblas oberoende budkommitténs rekommenderar aktieägarna att inte acceptera Vonovias bud, bland annat med hänvisning till ett värderingsutlåtande från Handelsbanken.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Handelsbankens uppfattning är budet inte är skäligt ur ett finansiellt perspektiv för Hemblas aktieägare.

  – Vid en samlad bedömning anser kommittén att erbjudandet inte fullt ut reflekterar Hemblas tillväxtmöjligheter och värde ur ett finansiellt perspektiv. Mot ovan bakgrund, och utifrån nuvarande marknads- och ränteläge, rekommenderar kommittén därför enhälligt Hemblas aktieägare att inte acceptera erbjudandet, skriver budkommittén i ett pressmeddelande.

  Läs även: Vonovia lägger budpliktsbud på Hembla

  Samtidigt påpekar kommittén att det är positivt för bolaget att en välkänd och långsiktig investerare som Vonovia blir ny huvudägare och kan bidra till bolagets fortsatta utveckling genom sin tillgång till nätverk, kapital och kompetens.

  Rolf Buch: Strategiskt riktigt slå ihop Hembla och Vonovia

  Vonovias vd Rolf Buch uttalar sig om beskedet i ett separat meddelande, där det även framgår att Vonovia nu kontrollerar 72,3 procent av rösterna i Hembla efter att ha köpt aktier på marknaden.

  – Jag är övertygad om att en kombination av Hembla och Vonovia är strategiskt riktig. Vonovias engagemang på den svenska marknaden är långsiktigt, och vi har för avsikt att skapa långsiktigt värde för våra hyresgäster genom ytterligare investeringar i Hemblas fastigheter. Vi är en ansvarstagande ägare och det är inte en del av vår strategi att realisera värde genom framtida försäljningar, säger Buch.

  Han noterar även att budkommittén poängterar att likviditeten i Hemblas aktie riskerar att bli mer begränsad framöver.

  Har växt 26 procent per år

  Vonovia lade ett budpliktsbud den 7 november där man bjöd 215 kronor per aktie. Det motsvarar en premie om nästan 17 procent jämfört med det långsiktiga substansvärdet om 184,14 kronor per den sista september.

  Läs även: Länsförsäkringar om Vonovia-affären: “Kul för oss”

  Av dagens pressmeddelande framgår att Hemblas långsiktiga substansvärde (EPRA NAV) per aktie ökat med i snitt 26,4 procent de senaste åren.

  Acceptperioden för budet löper till den 9 december 2019.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived