+
Erik Thedéen och Henrik Braconier, generaldirektör respektive chefsekonom på Finansinspektionen. Foto: FI
 • Finansinspektionen höjer kapitalkrav för fastighetslån

  PUBLICERAD 2019-11-28 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-11-28 14:42

  Finansinspektionen (FI) bedömer att riskerna i bankernas utlåning till kommersiella fastigheter är för höga. Bankerna bör därför bunkra mer kapital för ta höjd för sämre tider för sektorn. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det föreslår Finansinspektionen i samband med att man släpper årets andra finansiella stabilitetsrapport.

  – Låga räntor kan göra att risken för kreditförluster i bankernas utlåning till fastighetssektorn underskattas, skriver Erik Thedéen och Henrik Braconier, generaldirektör respektive chefsekonom på Finansinspektionen i ett debattinlägg i Dagens industri.

  De noterar att investeringstakten varit hög i den svenska fastighetssektorn på senare år. Priserna har stigit kraftigt och fastighetsföretagen har lånat allt mer för att köpa och bygga nya fastigheter,

  – Låga räntor och stigande hyror har bidragit till att företagen visat god lönsamhet och att få fastighetsföretag fått betalningssvårigheter. Men framöver kan räntor stiga och hyresintäkter vika. Banker som lånar ut till fastighetsföretag behöver ta höjd för det, skriver de bägge företrädarna för FI.

  – Våra analyser pekar på att bankerna håller alltför lite kapital för dessa risker. Det är bekymmersamt. Man ska komma ihåg att fastighetssektorn ofta har spelat en central roll i finansiella kriser.

  Högre räntor för fastighetssektorn?

  De givna riskvikterna har satts till 35 procent för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. För företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella bostadsfastigheter gäller 25 procent.

  FI bedömer att förslaget kommer öka kapitalkraven på de tre storbankerna med med omkring 15 miljarder kronor. Myndigheten har gjort preliminära beräkningar angående hur det påverkar bankernas räntor mot sektorn.

  – Man kan nog anta att det blir en viss ökning av räntan ut mot fastighetsföretag när vi höjer kapitalkraven. Det beror ju också på konkurrenssituationen mellan bankerna, säger Erik Thedéen vid en pressträff som hålls med anledning av stabilitetsrapporten.

  Förslaget skickas nu ut på remiss och där synpunkter kan lämnas fram till den 20 december varefter myndigheten fattar sitt beslut.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived