+
Kenneth Johansson, ansvarig för Ellevios regionnät i Stockholm. Kenneth Johansson, ansvarig för Ellevios regionnät i Stockholm. Foto: SVK / Teresa Ahola
 • Ellevio: Bygg mindre datahallar centralt

  PUBLICERAD 2019-11-06 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-06 15:10

  Ellevio ser utan tvekan datahallar som en förutsättning för digitaliseringen av samhället. “Men det är viktigt att analysera var hallarna placeras”, säger Kenneth Johansson, ansvarig för bolagets regionnät i Stockholm, till Fastighetsnytt.

  Textstorlek

  Dela med andra

  I Stockholm har Ellevio ett samarbete inom ramen för Stockholm Data Parks, där allt överskott av värme tas om hand av den lokala värmeproducenten, Stockholm Exergi. Men en av dagens svåra utmaningar är att hinna med datahallarnas snabba etableringstakt.

  – Vi hinner inte bygga ut elnät i lika snabb takt som bolagen vill bygga datahallar, på grund av våra långa tillståndsprocesser, säger Kenneth Johansson, ansvarig för Ellevios regionnät i Stockholm.

  Vad är lösningen?

  – Man måste noga analysera var datahallarna placeras. Vi tror att det finns ett behov av att även bygga mindre datahallar centralt i våra städer, utöver gigantiska datahallar på landsbygden.

  Läs även: Varnar för akut elbrist i Stockholm

  Båda lägena behövs i framtiden, menar han.

  – Ellevio måste som elnätsägare kunna hantera detta i framtiden för att säkerställa den fortsatta digitaliseringen av samhället.

  Vad kan fastighetsägare göra? 

  – Se över sitt bestånd. Finns det lämpliga lokaler för datahallar även i centrala lägen? För processerna är som sagt långa, samtidigt som användarnas krav på allt snabbare uppkoppling i city ökar, så det är viktigt att komma igång.

  Datahallar är inte bara en belastning på elnätet, utan också en viktig tillgång, fortsätter Kenneth Johansson.

  – Det har en egen reservkraft och kan koppla bort sig vid en ansträngd situation i elnätet, samt producera el vid behov.

  Läs även: Nya energikrav höjer kraven på datahallar

  På så sätt kan datahallarna stödja elnätet vid önskemål från elnätsägaren.

  – Datacenter kan anslutas med avbrytbara abonnemang eller med laststyrningsavtal och kan även stödja Svenska kraftnät på frekvensmarknaden.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived