+
Fastigheten Vildmannen 7. Foto: Hufvudstaden
 • Efter Stureplansbranden – nu kan huset bli hotell

  PUBLICERAD 2019-11-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-11-08 17:03

  Hufvudstadens gamla fastighet på Biblioteksgatan i Stockholm förstördes i en uppmärksammad brand för två år sedan. Nu inleds arbetet med att uppföra det på nytt, samtidigt som man öppnar upp för ny verksamhet i byggnaden.  

  Textstorlek

  Dela med andra

  I veckan startade förberedelserna för återuppbyggnaden av den brandhärjade fastigheten Vildmannen 7 på Biblioteksgatan.

  Byggprocessen startar nästa år och redan nu vet man att fasaden från 1800-talet kan räddas. Alla innerväggar, golv och tak totalförstördes dock i branden. 

  Den ursprungliga planen var att ha samma verksamhet som tidigare i lokalerna: handel, kontor och bostäder. Men nu breddas antalet möjligheter.

  Det som anges i det nya exploateringsavtalet är en kombination av bostäder, kontor, centrum och korttidsboende, typ hotell. 

  Bakgrund till exploateringsavtalet


  En fasadelevation planeras mot Jakobsbergsgatan med rekonstruerad sockelvåning och takpåbyggnader. Illustration: Exploateringsnämnden

  Enligt bolagets talesperson, John Lethenström, chef för fastighetsutveckling på Hufvudstaden, vill bolaget ha flera valmöjligheter för huset än i dag – som inte kräver ny detaljplan. 

  – Det finns i dagsläget inga konkreta planer för något hotell, utan när vi lämnade in våra förslag på användningsområden hade vi ett långsiktigt perspektiv. Vi planerar att äga fastigheten länge. 

  Stockholms stad och Hufvudstaden vill helt enkelt hålla dörren öppen för förändringar längre fram. 


  John Lethenström Foto: Hufvudstaden


  Fastigheten den 7 november 2017 när branden bröt ut. Foto: Anders Siljevall

  Men det finns inga färdiga beslut eller avtal med nya hyresgäster ännu, utan fastighetsägaren inväntar fortfarande att detaljplanen ska antas för att därefter kunna starta planeringsarbetet på allvar. Beslut i ärendet ska närmast fattas av politikerna i exploateringsnämnden den 14 november. 

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived