+
Centralposthuset ägs av Statens fastighetsverk men hyrs nu ut i sin helhet till coworkingoperatören 7A. Foto: Wikipedia
 • Centralposthuset i Stockholm blir coworking-palats

  PUBLICERAD 2019-11-25 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-11-25 10:30

  Nu är det klart. Det blir Coworkingaktören 7A som hyr större delarna av Centralposthuset efter den senaste renoveringen.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Coworkingbolaget 7A flyttar in i på 17 000 kvadratmeter i Centralposthuset på Vasagatan, drygt hälften av fastighetens lokalyta, berättar bolaget i ett pressmeddelande.

  – Många har varit intresserade av Centralposthuset men till slut var det vi som lyckades vinna Statens Fastighetsverks förtroende att förvalta denna unika byggnad. Den 2 december kliver vi in genom dörrarna och ser fram emot att tillsammans med alla medarbetare få göra Centralposthuset till en av Stockholms mest professionella, personliga och välkomnande centrala mötesplatser, säger han i en kommentar.

  7A har sedan tidigare tre coworking-kontor i Stockholm.

   

  Centralposthuset fotograferat 1904: Foto: Stockholmskällan

  FAKTA/Historiskt hus

  • Centralposthuset på Vasagatan i Stockholm invigdes 27 oktober 1903 och är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg. Huset kallas ofta för ett exempel på Art Noveau eller jugend.

  • Socklarna är i rödaktig granit från Vätö i Roslagen, naturstenspartierna i gatufasaderna är av sandsten från Övedskloster. Det brunröda teglet togs särskilt fram av Höganäs Stenkolsaktiebolag. Taket täcktes med skiffer.

  • Under 1900-talet har huset byggts om flera gånger. På 1980-talet tillkom hörsalen ”Aulan”. Åren 1987-1992 gjordes en övergripande ombyggnad när tre av de fyra gårdarna fick ett glastak. Statens fastighetsverk tog över byggnaden från Postens pensionsstiftelse 2004 och byggde om lokalerna för Regeringskansliet.

  • En del av huset ska fortsätta att hyras av regeringskansliet.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived