+
Ilja Batljan, vd och grundare till SBB. På Business Arena Stockholm 2019.
 • Batljan: Räknar med att över 90 procent accepterar bud

  PUBLICERAD 2019-11-15 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-11-18 16:46

  SBB:s bud kommer antagligen nå en acceptansgrad över 90 procent, säger Ilija Batljan efter att ha lagt ett bud som värderar Hemfosa till över 23 miljarder kronor. Det skulle öppna för tvångsinlösen av resterande aktier och avnotering av Hemfosa från Stockholmsbörsen. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under morgonen lade SBB ett kombinerat aktie- och kontantbud som, baserat på torsdagens stängningskurs för SBB:s aktie, motsvarar 126,15 kronor per stamaktie i Hemfosa. Det är 23 procent högre än Hemfosas stängningskurs på torsdagen och drygt 50 procent högre än bolagets långsiktiga substansvärde.

  – Vi känner oss ganska säkra på att vi kommer nå 90 procent eftersom det är ett väldigt starkt bud, säger Ilija Batljan på dagens telekonferens.

  I budprospektet skriver SBB att man kommer påkalla tvångsinlösen av samtliga aktier om man når över över 90 procents ägande med syftet att avnotera Hemfosa.

  SBB fjärde störst

  Om budet får den uppslutning som Batljan hoppas och svenska konkurrensmyndigheter inte sätter några käppar i hjulet så kommer SBB bli det fjärde största fastighetsbolaget på börsen med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor. Inte illa för ett bolag som grundades av Batljan 2016.

  Balder är störst med ett fastighetsvärde på 133 miljarder kronor följt av Castellum och Fabege.

  Sammanslagningen innebär även att SBB når målsättningen att bli det största samhällsfastighetsbolaget i Norden. Dessutom har man redan överträffat målet som sattes i september att växa fastighetsvärdet till 55 miljarder kronor 2021 från dagens dryga 30 miljarder. Batljan, och hans team, fortsätter därmed sin gamla vana att sätta löjligt ambitiösa mål och sedan överträffa dem med råge.

  Vill sälja tillgångar

  SBB kommer dock sälja av en del tillgångar framöver som man inte betraktar som del av kärnverksamheten. Det handlar främst om fastigheter med en hög andel kontor. Pengarna från dessa försäljningar kan användas till att stärka balansräkningen eller till nya förvärv.

  En möjlighet är att köpa ytterligare aktier i Amasten. När SBB köpte 20 procent av Amasten i oktober så fick man ju även en köpoption på ytterligare 10 procent av aktierna. Om SBB utnyttjar optionerna fullt ut så kommer man enligt gällande börsregler bli tvungna att lägga ett bud på resten av bolaget då ägandet överstiger 30 procent.

  Oskar von Bahr

  Läs mer om SBB:s bud på Hemfosa

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived