+
Henrik Saxborn är vd för Castellum. Foto: Castellum.
 • Trög uthyrning för Castellum

  PUBLICERAD 2019-10-18 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-10-18 13:27

  Castellums förvaltningsresultat steg något i det tredje kvartalet men nettouthyrningen var negativ. Bolaget hoppas dock ta igen tappet de kommande månaderna.

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Castellums förvaltningsresultat ökade 5 procent i det tredje kvartalet till 837 miljoner kronor.

  Bolaget redovisar även positiva värdeförändringar på fastigheter om 0,6 miljarder kronor. Det var dock klart lägre för ett år sedan då Castellum överraskade redovisade positiva värdeförändringar om hela 2,3 miljarder kronor.

  Nettouthyrningen, som är en indikator på framtida hyresintäkter, landade på -42 miljoner kronor i kvartalet. Utfallet är klart sämre än den positiva uthyrningen om 29 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

  Enligt Castellums vd Henrik Saxborn så beror försämringen på ett fåtal större uppsägningar i slutet av kvartalet.

  – Den skrala nettouthyrningen kan te sig oroande. Visst avspeglar den också en viss tröghet i marknaden, men är till viss del en timingeffekt, skriver Saxborn vd-ordet.

  Han påpekar att de nya stora projekten E.ON och Domstolsverket kommer tillföra en nettouthyrning om 146 miljoner kronor, som kommer registreras i slutet av året eller i början av nästa år.

  – Det råder fortsatt brist på lokaler i attraktiva lägen och Castellums vakansgrad har aldrig varit lägre, uppger han vidare.

  Tror på fortsatt goda tider

  Saxborn noterar i rapporten att både Castellum och fastighetssektorn i stort gått starkt på börsen i år med uppgångar på 33 respektive 43 procent. Han pekar på att låga eller till och med negativa räntor gör att kapital letar sig in i sektorn i jakt på avkastning. Faktorer som lockar är en måttlig risk, god avkastning och viss tillväxt.

  – Jag tycker mycket talar för att dessa goda förutsättningar kommer att bestå under överskådlig tid. Om Castellums förvaltningsresultat (och därmed utdelning) fortsätter att växa över tid med 7 procent (som hittills i år och de senaste 10 åren) innebär nuvarande direktavkastning på 3 procent att våra ägare kan förvänta sig en totalavkastning kring 10 procent årligen. Sannolikt ligger detta ett stycke över marknadens avkastningskrav och borde således ge en god underbyggnad för nuvarande värdering, skriver Saxborn.

  Fredagens kvartalsrapport får dock en svalt mottagande av marknaden, som handlar ner Castellums aktie drygt 3 procent.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived