+
Trängslets vattenkraftverk. Foto: Skanska
 • Skanska om nya uppdraget i Dalarna: “Mycket komplicerat”

  PUBLICERAD 2019-10-02 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-10-02 14:03

  Skanska har tecknat avtal med Fortum Sverige om att renovera Trängslets vattenkraftverk i Älvdalens kommun i Dalarna. Ett kontrakt som är värt 320 miljoner kronor.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Trängslets vattenkraftverk i Älvdalen är Fortums största vattenmagasin och ett av de största i Norden. Renoveringen är ett resultat av att säkerhetskraven på Sveriges vattenkraftverk har höjts på senare år och i Trängslet måste vattenutsläppet förstärkas.

  Mycket komplicerat

  Byggkontraktet är värt cirka 320 miljoner kronor och projektet beskrivs av Skanskas distriktschef Marcus Johansson som ”ett av de svåraste jobben vi gör”. Bara planeringen av bygget tillsammans med Fortum har tagit ett år.

  – Det här är ett mycket komplicerat uppdrag. Extremfallet om vi misslyckas är att vatten kommer in bakvägen och tränger in i turbinen. Vi har idag en veckoplanering för hela bygget, fyra år framåt i tiden. Det är på den nivån vi befinner oss, säger Marcus Johansson till Fastighetsnytt.

  Det som Skanska ska göra är att spränga en 140 meter lång och 7,4 meter bred tunnel i berget som sedan ska ”kläs” med ett invändigt stålrör för att förhindra att vatten tränger ner i berget och det övriga dammsystemet.

  Bergmassor blir förstärkning

  Cirka 200 000 kubikmeter berg ska sprängas bort och för att minimera klimatavtrycket tas bergmassorna omhand och förflyttas till en annan del av dammen där de ska fungera som förstärkning. Byggstarten är planerad till oktober 2019 och projektet beräknas vara färdigställt i mitten av 2024.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived