+
På bilden syns det klimatpositiva datacentret i Falun som är det första i sitt slag och som byggs av bolaget Ecodatacenter AB och är en intregrerad del av Falun och Borlänges gemensamma energisystem. Foto: Ecodatacenter
 • Nya energikrav höjer kraven på datahallar

  PUBLICERAD 2019-10-29 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-10-29 15:49

  Utländska IT-jättar vill gärna etablera datahallar i Sverige, men anläggningarna drar mycket energi och utmanar kapacitetsbristen i elnäten. Nästa år börjar dock nya energikrav att gälla, meddelar Energimyndigheten. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  En orsak till att de internationella spelarna söker sig till Sverige är att elpriserna hör till de lägsta i hela Europa. På sistone har dock den begränsade kapaciteten varit en laddad fråga.   

  Läs även: Varnar för akut elbrist i Stockholm

  Under 2015 stod servar för 2 procent av EU:s totala elanvändning, vilket då motsvarade 96 terawattimme (TWh), inklusive tillhörande infrastruktur som kylanläggningar. 2030 beräknas energianvändningen öka till totalt 121 TWh, enligt Energimyndigheten. 

  – Den accelererande digitaliseringen driver på datacentermarknaden, inte minst i Sverige, och då datacenter är stora energianvändare blir prestandan på servrarna allt viktigare, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

  Påverkar nya etableringar

  Från och med mars 2020 börjar en ny ekodesignförordning gälla inom EU för servrar och datalagringsprodukter, som kräver rapportering om energianvändning både i drift och standbyläge, samt i vilka förhållanden servarna arbetar mest optimalt. 

  Under 2015 stod servar för 2 procent av EU:s totala elanvändning. Foto: Business Sweden

  – De som bygger datahallar kan därmed lättare minska energianvändningen genom att optimera klimatet som servrarna arbetar i, bland annat genom att undvika att servrarna kyls ner mer än nödvändigt, säger Whitlock.

  Det nya lagkravet väntas resultera i en energibesparing på cirka 9 TWh per år, enligt Energimyndigheten.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Michael Nilsson 2019-11-13

   Intressant, detta med energi och resursreffektivitet för datacenters har vi inom CDT (www.ltu.se/cdt ) haft i fokus sedan 2013 för att stärka datacenterbranschen via forskning och innovation. Helt rätt i tiden då liksom nu visar det sig.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived